Trebalo je da prođe šest decenija da se shvati da plovidba rekom Tisom ima međunarodni značaj, a ne međudržavni, kako je to regulisano Sporazumom od 9. marta 1955. godine između FNRJ i NR Mađarske. Lane je pokrenuta inicijativa vlada dve susedne države, a ove godine započeta je procedura oko pripreme novog Sporazuma.

Tim povodom formirana je radna grupe na nivou dve države za izmenu Sporazuma o plovidbi reke Tise. Prvo zasedanje međunarodne radne grupe održano je u letos Budimpešti, a drugo ovih dana u Bečeju.

-Stekli su se svi međunarodni uslovi da se Tisa proglasi međunarodnim plovnim putem. Mađarska je izrazila želju, a Srbija je to prihvatila, pošto će se time postići benifit u prometu putnika i robe, trgovini, turizmu i omogućiti razvoj lokalnih samouprava duž Tise u Mađarskoj i Srbiji. Jer, vodeni saobraćaj je u Evropi prepoznat kao ekonomičniji, a i sa aspekta zaštite životne sredine je ovakav vid saobraćaja prihvatljiv, što znači da je unapređenje plovidbe rekom Tisom od vitalnog značaja za razvoj regionalne privrede, turizma i kulturno povezivanje obe zemlje, rekla je predstavnicima medija u Bečeju šef delegacije Republike Srbije i vršilac dužnosti pomoćnika ministra građevine, saobraćaja i infrastrukture Leposava Sojić.

To znači da će novim Sporazumom, čije se potpisivanje s nestrpljenjem očekuje, plovidba rekom Tisom, imajući u vidu odredbe Evropskog sporazuma o glavnim unutrašnjim vodnim putevima od međunarodnog značaja (AGN), biti slobodna za brodove svih država, bez obzira čija se zastave s njihove palube vije. To znači da će reka Tisa u punoj meri biti obeležena i održavana prema važećim međunarodnim propisima duž svih 164 kilometra u Srbiji, od ušće u Dunav do Segedina na granici s Mađarskom.

Kritični sektor na teritoriji naše zemlje predstavlja borodska prevodnica kod Novog Bečeja i određena ograničenja se odnose na njene dimenzije.

JVP „Vode Vojvodine“ upravlja pomenutom brodskom prevodnicom, koja prevodi brodove do 1.000 tona i za tu uslugu se naplaćuje naknada, čija je visina određena Uredbom o visini naknade za vode.

-Zahvalni smo na ukazanom poverenju da se ovako značajan međudržavni skup s interesantnom temom za sve potiske opštine u Mađarskoj i Srbiji održi, baš, u našem gradu, bilo je prvo što je apostrofirao predsednik opštine Bečej Vuk Radojević.

Želimo spremno da dočekamo momenat proglašenja reke Tise međunarodnom plovnom rekom. Već smo doneli neke opštinske odluke o korišćenju obale i vodenog prostora na teritoriji naše opštine. Definisali smo i uslove i namene, kao i način pribavljanja saglasnosti prilikom izgradnje objekata na kojima će se održavati rekreacione, sportske i turističke aktivnosti. Osim definisanja prava i dužnosti korisnika obale i vodenog prostora, uradili smo i plan mesta za postavljanje plovila, koji definiše vrstu plovila i zone u kojima se ona mogu postavljati.

Da Bečejci s nestrpljenjem očekuju potpisivanje pomenutog Sporazuma, potvrđuje činjenica da su već započeli saradnju na tu temu s bratskim gradom Čongradom u Mađarskoj, a i potencijalni partner u izgradnji banjsko-turističkog kompleksa iz Kuvajta je zainteresovan za izgradnju marine na Tisi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име