Beba promotivno igra stoni tenis i sa „feniksovcima“ u Bečeju | Foto: Vlastimir Jankov
Beba promotivno igra stoni tenis i sa „feniksovcima“ u Bečeju | Foto: Vlastimir Jankov

Gde su naši sportisti stali na 31. Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, nastavili su naši predstavnici na istim uspehom na 15. Paraolimpijadi, takođe, u Riu. Posebno se izdavaju olimpijski pobednici ovenčani lovorovim vencem, stonoteniserka Borislava Beba Perić Ranković i strelac Laslo Šuranji.

Sve postaje zanimljivije kada se ima na umu da su oboje rađeni u Bečeju, ali na dve strane „panonske princeze“ Tise. Beba u bačkom, a  Lacika u banatskom Bečeju. Koliko god se neki trude dakažu kako Tisa razdvaja dva Bečeja, ovo je još jedna prilika da se potvrdi da Tisa spaja dva istoimena grada u jedan s novim atributom „zlatni“ Bečej.

Podsećamo, Borislava Beba Perić Ranković se, posle dva „srebra“ na Paraolimpijadama, 2008. u Pekingu i 2012. godine u Londonu, iz Ria vraća sa „zlatom“. U finalu svoje klase 4 pobedila je Kineskinju Miao Čang sa 3:2 (11:4, 6:11, 7:11, 11:3, 11:6) i ušla u anale besmrtnih.

Laslo Šuranji je debitovao na Paraolimpijskim igrama u Londonu, ali je završio takmičenje u kvalifikacijama. U Riu je bila sasvim druga priča, jer je u dve discipline ušao u dva finala. Medalja mu je izmakla u prvom nastupu s vazdušnom puškom, gde je bio peti, ali nije s malokalibarskom u trostavu na 50 metara. Prvo je iscrpljujućim kvalifikacijama „ubio“ 1.165 krugova i za dva kruga premašio raniji olimpijski rekord legendarnog Šveđanina Jonasa Jakobsena iz Pekinga. A onda u finalu pogodio 453,7 krugova i to mu je omogućilo da se nađe na najvišoj stepenici olimpijskog postolja.

Nije to ostalo nezapaženo u našoj zemlji, njihovim Bečejima posebno. Predsednici potiskih varoši su se odmah oglasili i, pored državnih funkcionera, čestitali „zlatnim“ paraolimpijcima.

-Od srca Vam čestitam osvajanje šampionske titule na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Zlatnom medaljom ste nas obradovali i učinili ponosnim. Još jednom ste pokazali kakav ste borac i da je za Vas u sportu, kao i u životu, sve moguće. Ljudski kvaliteti koje posedujete su zlato za opštinu Bečej, našu državu i narod. Svi možemo mnogo da naučimo od Vas, piše u čestitki Borislavi Bebi Perić Ranković, koju je uputio predsednik opštine Bečej Dragan Tošić.

Na drugoj strani Tise predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović povodom osvojene zlatne olimpijske medalje sugrađanina Lasla Šuranjia poslao je javnosti čestitku sledeću sadržine:

-Naš Novobečejac Laslo Šuranji, paraolimpijski je šampion i ponos cele naše opštine i naših građana. Čestitam mu na ovom sjajnom postignuću i želim mu još mnogo uspeha u narednim takmičenjima. Laslo nas do sada nikad nije izneverio, uvek se sa velikih takmičenja vraćao s nekom medaljom, a medalja osvojena u Riu samo potvrđuje da je trenutno najbolji na svetu.

„Zlatni“ Laslo Šuranji
„Zlatni“ Laslo Šuranji

To su prve reakcije u dva Bečeja. Nove se očekuju po povratku „zlatnih“ iz Ria. Valja podsetiti da je Borislava Beba Perić Ranković, upravo zbog bavljenja stonim tenisom, sada Novosađanka, ali se Bečeja nikada odrekla nije. I neće. Ona je ravnopravni član ovdašnjeg Društva za afirmaciju invalida „Feniks – Plus“ i sa svojom ćerkom Draganom i suprugom Mišom, kad god joj to obaveze dozvoljavaju, prisustvuje aktivnostima bečejskih „feniksovaca“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име