A Páduai Szent Antal templomkert udvarában a Botra férfikórus és a Dúdoló énekcsoport vendégfogadó koncertjével kezdődött pénteken a Szent István-napi rendezvény Óbecsén, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör szervezésében.

 

A kenyérszenteléssel egybekötött ünnepi szentmisét Világos Miklós káplán celebrálta, majd népviseletbe öltözött fiatalok vitték a kenyeret és a koronát a Köztársaság utcában felállított színpadra, ahol kezdetét vette az ünnepi műsor. – Az államalapításhoz kapcsolódó ünnepségeink, mint a mai is, többek között arra kínálnak alkalmat, hogy elgondolkodjunk, hogy magunkkal foglalkozzunk. Erre a hétköznapok sodrásában nincs lehetőség. De ilyenkor, amikor felvesszük a szép ruhánkat, a lelkünket is igyekszünk feldíszíteni. Szent István király gazdag örökséget hagyott nekünk hátra, amelyből az egyik legfontosabb az, hogy felismerte, ha nem fogunk össze, ha nincs nemzeti összetartozás, széthullunk. Erős államot csak összetartó, nemzeti öntudattal rendelkező polgárokból lehet kovácsolni – mondta Péter Diana műsorvezető. Csányi László, Mórahalom alpolgármestere felszólalásában országalapító királyunk tiszteletéről, a ránk hagyott hitéről és a közös jövőről szólt. – Ha őt tekintjük példaképünknek és elfogadjuk örök érvényűnek Imre herceghez intézett intelmeit, és keményen dolgozunk, mindannyian egymásba kapaszkodva, akkor helyt tudunk állni családunk és nemzetünk előtt egyaránt – mondta Csányi úr.

A megszentelt kenyeret Knézi Péter, a községi képviselő-testület elnöke vágta fel. Az ünnepi műsor elején a Petőfi Kultúrkör Szelence táncegyüttesének és Kiscimbora táncegyüttesének közös műsora a Magyarok tündöklő csillaga címet viselte. Honfoglalás, harc a trónért, pogányság és kereszténység ellentéte, István király megkoronázása, önfeledt mulatozás, Szűz Mária oltalmának kérése és a magyar nemzet dicsőítése – ezt jelenítették meg műsorukban, melyben közreműködött Magyar Réka, Péter Lea, valamint az újvidéki Csűrdöngölő táncegyüttes. A műsort, amely a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával jött létre, Kisimre Árpád és Kisimre Szerda Anna szerkesztette. Az ünnepi műsor folytatásában Oszvald Marika és Peller Károly, a Budapesti Operettszínház két művésze lépett fel, akik az operett világába kalauzolták a jelenlévőket, majd a Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, énekesnő, színésznő, dalszerző, a magyar könnyűzenei élet kiemelkedő, mára már legendás énekes egyéniségének számító Kovács Kati adott fergeteges, jó hangulatú koncertet. A tűzijáték után a Karaván együttes lépett színpadra és kezdetét vette a hajnalig tartó utcabál. Szombaton immár hatodszor került sor a Szent István-napi főzőversenyre, amelyre az idén 42 csapat nevezett be. A zsűri, Csányi László, Mórahalom alpolgármestere, Lajber György, a Magyar Szó nyugdíjas újságírója, Loboda Árpád, a szabadkai Pannon RTV munkatársa és Bosnyák Mária, amatőr királyi főszakács Knézi Péter pörköltjét tartotta a legjobbnak.

A második helyen a péterrévei Karinthy Frigyes Színjátszókör szakácsai végeztek, míg a harmadik Péter Antal-Toncsi lett, de minden csapat kisebb-nagyobb ajándékban részesült. A főzőverseny alatt a gyerekeket különböző érdekes foglalkozások és játékok várták. A szombat esti műsor elején a Petőfi Kultúrkör társas- és modern tánccsoportjának műsorát tekinthették meg az érdeklődők, majd a Dívák éjszakája című produkció következett: Ladinek Judit, Koós Réka és Fésűs Nelly, akiknek show-műsora hordozta a múlt század párizsi életének budoár hangulatát a ’30-as évek Amerikájának glamour korszakát és napjaink retro-disco divatját is. Az esti műsor végén a 2011-es X faktor tehetségkutató műsor győztese, Kocsis Tibor lépett fel, majd hajnalig a Last Train blues-rockegyüttes szórakoztatta a fiatalokat.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име