Törökbecse önkormányzata az USAID támogatásával négy fiatalnak biztosított kezdőtőkét és megfelelő képzést az üvegházi termelésről. Ezzel is itthon marasztalná a fiatalokat.

Harminc jelölt közül az a négy fiatal kapott lehetőséget a fóliás termelés megkezdésére, akik a legjobb üzlet tervet dolgozták ki. Matija Kovač alpolgármester elmondása szerint a négy fiatalember egy pályázaton nyerte el azt az ingyenes lehetőséget, hogy ezekben a melegágyakban két éven át saját termést termeljenek.

Es a két év lejártával saját helyen kell elindítaniuk a termelést. A harmincnégy éves Mirosla Džunić 7 évig volt munka nélkül, most feleségével együtt gazdálkodik a melegágyakban. Két év múlva már saját vállalkozást szeretne indítani, mert szerinte nyereségesen lehet termelni.

– Azért jelentkeztem a pályázatra, mert más munkalehetőségem nem volt, és vonzónak is tűnt az effajta munka. Hasonlóval már otthon, a kertben is foglalkoztam. Elégedett vagyok az eddigi munkával, és a mentorok is sokat segítenek. Dolgozok, tehát minden rendben van – mondta Džunić. A projektum megvalósításához három és fél millió dinárra volt szükség. A törökbecsei önkormányzat terve szerint a kezdő termelők kétévente fogják váltani egymást a mezőgazdasági inkubátorházban, így szeretnénekminél több fiatalnakesélyt biztosítani a képzésre és a munkára.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име