Svašta je prošlo kroz ruke Sava Markovića, a sada rade samo lakše poslove | Foto: Vlastimir Jankov
Svašta je prošlo kroz ruke Sava Markovića, a sada rade samo lakše poslove | Foto: Vlastimir Jankov

Jedan od penzionera na čijem primeru se potvrđuje pravilo da nije bitno koliko je težak ček, već koliko dugo se prima, Savo Marković (82) iz Bečeja, ipak, nije zadovoljan.

-Čitav život sam bio dunđer, ne znam koliko je građevinskog materijala prošlo kroz moje ruke, a pre dve godine sam morao platiti majstora da mi digne zid prema komšiji, vajka se majstor i pokazuje ruke koje više ne mogu ono što su više od šest decenija radile. Da je u pitanju neki drugi posao, lakše bi to preboleo i sebi „oprostio“, međutim, vreme, nažalost, čini svoje.

Nije mnogo razmišljao o tome šta će sa sobom čim je stasao. Braća su bila zidari, pa je i on uzeo mistriju i fanglu u ruke. Porodični zanat odredio je njegovu sudbinu. Uvrežen je stav da je lako biti zidar, „samo pripremiš malter, uzmeš ciglu u ruke pa ređaš“, ali za Savu, dete sa sela u okolini Bjeljine, bio je to izlazak u svet.

-Ko zna kako bi se sve završilo da, posle sezonskih radova u zavičaju, nisam otišao na izgradnju puta Tuzla – Kladanj, gde sam se zadržao dva meseca i upoznao sapatnika koji mi je pričao kako je čuo da u Novom Sadu veliko preduzeće DTD prima radnike, dobro Savo pamti šta mu je odredilo život. Krenuo sam, a nisam, baš, najbolje znao gde je Novi Sad. I eto, od 1962. godine sam Vojvođanin. Vreme provedeno u DTD po dobrom sam upamtio, ali posle sam radio i u „Neimaru“, kod privatnika, a od 1965. do 1994. godine na održavanju u bečejskoj Fabrici nameštaja „Osmi oktobar“, sve do penzionisanja pre 23 godine.

I supruga Verica je radila u istoj firmi, a oboje je krasila vrednoća. Posle posla, ona je vezla goblene, Savo radio privatno i plaćao paušalni porez. Kasnije su počeli da prave i kućne papuča, u čemu im je pomagala i ćerka Slobodanka, koja je već tri decenije uspešna u grafičkom zanatu. Razradili su porodičnu manufakturu i proizvode godinama prodavali na pijaci. Tako je bilo dok se  pre sedam godina nije razbolela Verica. Nje, na žalost, više nema, a i Savo je onemoćao. Težak posao i život ostavili su vidne posledice, delimično otklanjane operacijama.

-Čovek kad više ne može da radi, teško njemu, jada se Savo, ali se po uređenom dvorištu i kući ne bi moglo reći da, baš, ništa ne radi.

Dugo pamti, a naročito s mnogo pijeteta, „stara dobra vremena“.

-Znao se neki red, poštovali su se ljudi. Evo, sad se setih, kad sam davnih godina kupio zamrzivač i doneo ga kući, a on ne radi. Odem kod prodavca, a on sleže ramenima i kaže da ne zna šta će. Odmah sam otišao kod inspektora rada i požalio se, a on pozvao trgovca, koji je stajao, gotovo, mirno pred njim. Kaže da nema zamrzivač iste firme, a ovaj mu naloži da nađe drugi iste zapremine i u roku pola sata imao sam ga u kuhinji. Poštovala se vlast, a ne kao danas. O kvalitetu proizvoda da i ne pričam, nostalgičan je Savo Marković.

Ali, ipak ne mora da brine. Ćerka Slobodanka se stara o njemu, kao što su majka i otac, kad je trebalo, o njoj.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име