Građani Bečeja dobiće novu, povoljniju mogućnost grejanja koja podrazumeva iskorišćenje obnovljivog izvora energije – geotermalne vode. Opština Bečej jedna je od pet opština u Srbiji u kojima se planira realizacija pilot projekta u vezi sa iskorišćenjem geotermalne vode za daljinski sistem grejanja.

 

 

Analize koje su urađene na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, pokazale su da jedino u Bečeju postoji isplativost korišćenja ovog resursa u svrhu daljinskog sistema grejanja, rečeno je na konferenciji za novinare koju su u Gradskoj kući upriličili Vuk Radojević, predsednik opštine Bečej, Nenad Tomašević, predsednik Skupštine opštine i direktor Javnog preduzeća „Toplana” Dejan Vuković.

– Ovo je vrlo važan projekat koji će korisnicima daljinskog sistema grejanja doneti značajan benefit. Bitno je da je opština Bečej ušla u ovaj pilot projekat. Uloga predsednika opštine i moja na ovoj konferenciji za novinare je da podržimo ovu temu i da predočimo da će lokalna samouprava, Skupština i svi izvršni organi žestoko stanemo iza projekta i potrudimo se da se on realizuje, rekao je Tomašević. Vuković napominje da je izradu studija pilot projekata u potpunosti finansirala islandsko-nemačka kompanija GTN zajedno sa nemačkom razvojnom bankom KFW, međutim, trenutno se traže partneri za samu realizaciju investicije koja iznosi oko 3,4 miliona evra.

-Suština je prelazak sa jednog skupog energenta, uvoznog gasa na korišćenje našeg lokalnog energenta, tj. izvora geotermalne energije koji bi se stavio u funkciju daljinskog sistema grejanja. Ono što očekujemo to je smanjenje korišćenja gasa za nekih 60-70 odsto. Naravno, s tim ćemo dobiti da cena toplotne energije bude konkurentnija od cene gasa i električne energije. Investicija obuhvata izgradnju novog postrojenja sa priključkom na postojeći vod, što iznosi oko 800 metara od bušotine do postojeće distributivne mreže. Da bi korišćenje geotermalne vode bilo što dugovečnije, neophodno je izgraditi još jednu bušotinu koja bi služila za vraćanje vode nazad u zemlju, čime bi se regulisao i pritisak vode, međutim, za početak realizacije projekta daljinskog sistema grejanja ona nije neophodna ali bi se morala napraviti u narednih tri do pet godina, kazao je Vuković.

– Vrlo jasno smo se u protekle dve i po godine opredelili da idemo u pravcu iskorišćenja geotermalne vode u daljinski sistem grejanja. Činjenica da su finansijeri studije koju je izradila Toplana islandsko-nemačka kompanija GTN zajedno sa nemačkom razvojnom bankom KFW govori o tome da oni pronalaze interes da se u Bečeju bave istraživačkim delom u pogledu iskorišćenja geotermalne vode i mogućnostima dalje saradnje. Konkretni potezi su učinjeni, vidimo da je za sve potrebno vreme, ali idemo dalje u sledeće korake. Verujem da će ovaj projekat biti realizovan i da će značajno doprineti poboljšanju rada daljinskog sistema grejanja i lakšem funkcionisanja JP Toplana, rekao je Radojević. Sledeći korak ka realizaciji ovog projekta može se očekivati u maju mesecu, kada će se održati Dani geotermalne energije u Novom Sadu, i tom prilikom najavljena je poseta vlasnika nemačke kompanije GTN koji će pregovarati o finansijskim detaljima i ulaganju u sam projekat. Prema rečima direktora „Toplane“, daljinski sistem grejanja trebalo bi da bude primenljiv za grejnu sezonu 2016/2017.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име