Pošto je leto i nema se mnogo obaveza, pa, ako se dosađujete, ne znate šta da radite ili dugo niste pročitali neku dobru knjigu, imam predloge za vas. Jer, leto uz neku dobru knjigu, ništa bolje od toga.

Skoknula sam do Narodne biblioteke Bečej, do odeljenja za decu i mlade i zamolila knjižničarku Irenu Tol da ljubiteljima pisane reči uzrasta od 14 godina preporuči neke od zanimljivih naslova koji se tamo mogu naći. Krenimo redom.

Prvo je gospođa Tol predstavila „Napravljeno drvo“ Keti Kesidi. Hana i Džoi su oduvek najbolje prijateljice – samo njih dve. Ali kada se pojavi Džoin novi, usvojeni brat Pol, sve se menja. Prvo se Džoi zaljubi u Haninog brata Kita. Onda Pol zakomplikuje stvari nekim mačićima, čokoladicom i ružičastim biciklom na pruge. Hanin svet se okreće naglavačke. Može li se spasti prijateljstvo koje je počelo da tone? Možete li spasti prijatelja u nevolji ako on ne želi da bude spasen?

Iskreno, knjige Keti Kesidi su i moja lična preporuka, pošto su stvarno odlične.

Na drugom mestu se našla knjiga „Upoznajte Džeka Sodala“, autora Dejvida Vilijamsa. U pitanju je „potpuno novi vodič za brz gubitak para i povratak u detinjstva“.

Tu je i Luiz Reninson sa naslovom „Da me sada neko vidi“, kao i Joakim Fridrih sa knjigom „Četiri i po prijatelja i nestala nastavnica biologije“, a potom „Martina i velika zagonetna avantura“ i Uroš Petrović, te još jedna njegova knjiga naziva „Misterije Ginkove ulice“. Knjižničarka Tol kaže da se mladi čitaoci interesuju i za knjige Terija Pračeta. Naslovi tvorca disksveta nalaze se uglavnom na odeljenju za odrasle, dok su dva na dečjem odeljenju. I njih toplo preporučujemo čitaocu ovog teksta.

Nađa Jović pažljivo beleži preporuke Irene Tol
Nađa Jović pažljivo beleži preporuke Irene Tol

Još samo da napomenemo roditeljima da je upis za decu koja idu u vrtić i prvi razred osnovne škole besplatan. Redovan upis za decu je 300 dinara, za odrasle je 400, dok je porodična članska karta 600 dinara. Evo i jednog predloga za originalan rođendanski poklon za dobru drugaricu ili druga. Prvo proverite da li je „rođendandžija“ član biblioteke, ako nije, poklonite mu člansku kartu, uz čokoladicu ili ružu. Ništa lepše.

U nastavku prenosim preporuke mladih Bečejaca za to koje štivo valja uzeti u ruke ovog leta.

Luka Pejić, 15, preporučuje čuvenog „Alhemičara“, autora Paula Koelja, kao i njegovo delo „Zahir“. Među knjigama koje su ostavile utisak na njega kao čitaoca su „Kaluđer koji je prodao svoj ferari“ Robina Šarma, te „Krive su zvezde“ Džona Grina.

Sedamnaestogodišnja učenica Gimnazije Radmila Marković za toplo leto preporučuje svojim vršnjacima naslove „Zbogom nije kraj“ Aleksandre Poter i „Noćna straža“ Sergeja Lukjanjenka.

Radmilin drugar Milan Arsić trenutno čita „Vladar iz senke“ Donata Karizija.

– Meni se ova knjiga izuzetno dopada jer je uzbudiva, puna musterije i tera čitaoca da ne staje dok čita. Ali pre toga preporučujem „Šaptača“ od istog pisca jer je „Vladar iz senke prvi deo“, a ovo je nastavak. Mada ja sada čitam „Vladara iz senke“ pa ću nakon toga „Šaptača“, kaže 17-godišnji Arsić.

Nađa Jović, polaznica obuke „Pokreni mehanizam“

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име