Građani opštine Bečej ovog meseca mogu da kažu na šta bi oni iz budžeta opštine potrošili 100 miliona dinara.

Akcija „Budžet po meri građana – I ti se pitaš“ je upravo počela, a predsednik opštine Bečej Dragan Tošić, gostujući u emisiji portala MojBečej.rs „Objektivno“ kaže da nema razloga da svako od žitelja najveće potiske opštine ne da predlog na šta da se usmeri novac iz opštinske kase, a da je iz nadležnosti lokalne samouprave.

-Stotinu miliona dinara je iznos novca za koji smo smatrali da neće ugrositi rad opštine Bečej, a da može da bude usmeren na investicije, kaže Dragan Tošić.

Građani svoje predloge mogu kandidovati do 20. oktobra, a 28. i 29. će u mesnim zajednicama biti organizovano glasanje za predloge sa najvećim brojem glasova. Nakon toga, „pobednički predlozi“ će biti pretočeni u projekte i naći će se u budžetu opštine Bečej za 2018. godinu, za šta će biti opredeljeno 100 miliona dinara.

Pored akcije „Budžet po meri građana – I ti se pitaš“, koja je inače inicijativa Bečejskog udruženja mladih, Kancelarije za mlade opštine Bečej i opštine Bečej, sa prvim čovekom opštine razgovarali smo i o aktuelnim investicijama, završenim, ali i projektima bez epiloga.

O svemu ovome saznajte u novom izdanju emisije „Objektivno“ koju emitujemo u sredu od 20 sati na portalu MojBečej.rs.

O akciji „Budžet po meri građana – I ti se pitaš“

Cilj akcije je veće uključivanje građana u proces donošenja odluka, informisanje građana o budžetskom procesu, povećanje transparentnosti rada lokalne samouprave i budžetskog procesa, a samim tim i promocija opštine Bečej kao dobrog mesta za privredni razvoj i privlačenje investicija. Opština Bečej će kroz ovakav vid komunikacije sa građanima njihove prioritete uvrstiti u budžet opštine Bečej za 2018. godinu. Svi izabrani predlozi će se finansirati iz budžeta opštine Bečej. Za realizaciju projekata koji budu imali najviše glasova, ukupno je namenjeno 100 miliona dinara iz budžeta opštine Bečej.

Osim elektronskim putem, ankete se mogu popuniti i u kancelarijama mesnih zajednica na teritoriji opštine Bečej.

Nakon prikupljanja i obrade svih pristiglih predloga biće kreiran objedinjeni upitnik u elektronskoj formi i u vidu glasačkog listića, te će građana opštine Bečej biti u mogućnosti da glasaju za budžetske prioritete elektronski putem interneta ili u kancelarijama svojih mesnih zajednica. Predlozi sa najviše glasova biće pretočeni u projekte i naći će se u budžetu opštine Bečej za 2018. godinu, za šta će biti opredeljeno 100 miliona dinara.

Participativno budžetiranje je demokratski proces u kojem članovi lokalne zajednice direktno odlučuju kako će se potrošiti deo novca iz lokalnog budžeta. Na ovaj način građani, koji plaćaju porez i pune budžet, imaju priliku da sarađuju sa lokalnim vlastima i učestvuju u donošenju odluka, koje utiču na njihove živote. To je mehanizam koji uključuje različite ciljne grupe, kao što su građani i njihova udruženja, biznis zajednica, nevladine organizacije, u određivanje prioriteta potrošnje u okviru budžeta lokalne samouprave.

Lokalna samouprava ima zadatak da stvori ambijent u kome svi zainteresovani građani mogu da se uključe i daju svoj doprinos kreiranju najvažnijeg dokumenta svake zajednice – budžeta.

wpDataChart with provided ID not found!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име