Kako se u opštinama Beočin, Novi Kneževac i Bečej brine i zagovaraju ljudska prava, a među njima rodno senzitivne politike na lokalu, predstavljeno je na završnoj konferenciji projekta „Transparentnost u pravima“ koji je realizovala Asocijacija poslovnih žena PAŽ iz Novog Sada.

 

Tri vojvođanske opštine se, sudeći prema izlaganjima predstavnika koji se bave rodno senzitivnim politikama, u mnogome razlikuju. Međutim, ono što im je zajedničko jeste da mehanizmi postoje, ali je aktivnosti malo, ili ih nema uopšte.

Od tre opština, u pogledu aktivnosti, prednjači Novi Kneževac gde osim što na visokim funkcijama u lokalnoj samoupravi ima žena u znatnom broju, oformljena je i radi Komisija za ravnopravnost polova, a u povoju je i lokalna mreža odbornica. Od tog se tela očekuje da, bez obzira na stranačku pripadnost, predstavnice građana zagovaraju ravnopravnost i razvijaju rodno senzitivne politike.

Ipak, u Bečeju, gde je konferencija i organizovana, iako nema ni naznaka o formiranju odborničke mreže, uspešno su organizovana udruženja žena, dok je to jedna od prvih opština u kojoj je oformljena institucija zaštitnik građana – ombudsman.

Na skupu su govorile i Mirjana Dervišević, Asocijacija poslovnih žena – PAŽ Novi Sad, mr Maja Sedlarević, poslanica u skupštini AP Vojvodine, Tijana Milošević, Kancelarija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, dok su među učesnicima bili i predstavnici pomenute tri lokalne samouprave i nevladinog sektora. Učesnici konferencije trebalo bi, nakon što su razmenili iskustva i nakon što su tokom ranijih seminara osnaženi, da se organizuju na način na koji će u svojim opštinama unaprediti trenutno stanje po pitanjima ljudskih prava.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име