Sa svečane sednice SUBNOR opštine Bečej | Foto: Vlastimir Jankov
Sa svečane sednice SUBNOR opštine Bečej | Foto: Vlastimir Jankov

Intonirajem dve himne, bivše „Hej Sloveni“ i sadašnje „Bože pravde“, počela je svečana sednica SUBNOR opštine Bečej, koja je povodom tri značajna datuma održana u sali Doma penzionera.

U ime Opštinskog odbora prisutne je pozdravio Gradimir Džigurski, a onda je Jelena Češljević prigodnim govorom podsetila na sva obeležja vezana za 9. maj.

-Prošle su 73. godine od dana potpisivanja kapitulacije fašizma u Drugom svetskom ratu, koji je sa 55 miliona žrtava naneo najveće zlo čovečanstvu. Feldmaršal Vihelm Kajtel je potpisao kapitulaciju u ime Nemačke, a primili su je i potpisali u ime savezničkih trupa maršali, Rus Georgij Žukov i Britanac Artur Teder. SUBNOR je formiran pre tačno sedam decenija i mi kao članovi jedinstvene organizacije obeležavamo jubilej. Najzad, na današnji dan 1985. godine Savet Evrope je, na osnovu Šumanove deklaracije iz 1950. godine, odlučio da se 9. maj obeležava kao Dan Evrope, istakla je, između ostalog, Jelena Češljević.

Jedinstveni SUBNOR Srbije je prilikom obeležavanja ovogodišnjeg Dana državnosti povodom vrednog jubileja od predsednika Aleksandra Vučića nagrađen Sretenjskim ordenom drugog stepena, a  Pokrajinski SUBNOR je na preporuku Opštinskog odbora uručio osam povelja, kako je naglasio član rukovodstva boračke organizacije u Bečeju Milan Bašić, zaslužnim organizacijama i pojedincima za izuzetan doprinos u radu, afirmaciji i unapređenju SUBNOR na lokalnom nivou. Vredno priznanje pripalo je Savezu samostalnih sindikata Srbije opštine Bečej, Opštinskom udruženju penzionera Bečej, Gradskom pozorištu Bečej, Ilinki Kolarov i Stevanu Popoviću iz Bačkog Gradišta, Nikoli Uzelcu, Mihajlu Ševiću i dopisniku lista „Dnevnik“ Vlastimiru Jankovu iz Bečeja.

Počasni građanin Bečeja Mihajlo Šević dobio je povelju SUBNOR-a | Foto: Vlastimir Jankov
Počasni građanin Bečeja Mihajlo Šević dobio je povelju SUBNOR-a | Foto: Vlastimir Jankov

Prisutnima je rečeno i da su predstavnici boračke organizacije nedavno posetili predsednika opštine Bečej Dragana Tošića i da je dogovoreno da opštinske stručne službe pomognu u rekonstrukciji spomen obeležja na teritoriji čitave opštine, kao i to da se svi značajniji datumi iz istorije na dostojan način obeleže. U skladu sa tim, svečanoj sednici su prisustvovali zamenica predsednika opštine Bečej Dalila Dujaković i pomoćnik za odnose s javnošću Dane Mandić. Na svečanoj sednici je pokrenuta i inicijativa da se jedinom bečejskom narodnom heroju Palu Šotiju postavi bista negde u gradu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име