Dan studenata Srbije obeležava se danas 4. aprila. Bečejsko udruženje mladih (BUM) narednog petka organizuje tribinu o studiranju za đake završnih razreda srednjih škola.

 

Univerzitet u Beogradu obeležiće ovaj dan koncertom Omladinskog orkestra Evropske unije u Centru Sava, u prisustvu predstavnika javnog, kulturnog i političkog života zemlje, rektora univerziteta u Srbiji, kao i studenata i studentskih organizacija. Student prorektor Milan Popović ocenio je, povodom studentskog dana, da reforma visokog obrazovanja još nije u potpunosti sprovedena, a da studenti, kada je reč o standardu, „dele sudbinu“ svih koje je pogodila ekonomska kriza. On je Tanjugu rekao da je sprovođenjem Bolonjske reforme vreme prosečnog studiranja delimično skraćeno, ali da još uvek nije dostignut cilj – a to je da oko 80 odsto akademaca studije završava u roku.

Dan studenata obeležava se u znak sećanja na velike demonstracije koje su studenti u Beogradu organizovali 4. aprila 1936. godine, kada je u protestu, zbog jačanja fašizma u Nemačkoj, ubijen student prava Žarko Marinović.

Izvor: Blic

„Misli na vreme, pametno biraj“ sledećeg petka

Bečejsko udruženje mladih i ove godine organizuje svojevrsni sajam obrazovanja „Misli na vreme, pametno biraj“.

– BUM ove godine organizuje tribinu „Misli na vreme, pametno biraj” sa ciljem približavanja mogućnosti visokog obrazovanja i studentskog života bečejskim maturantima. Ideja je da kroz dvočasovnu interaktivnu tribinu studenti iz naše opštine maturantima prenesu svoje utiske i savete o studijama, navodi Marina Kovačev iz organizacije.

I ovog puta je sprovedena anketa među učenicima završnih razreda. Na upitnik je odgovaralo ukupno 180 đaka iz sve tri srednje škole u najvećoj potiskoj opštini. Najviše njih interesuje se za Fakultet tehničkih nauka, Poljoprivredni fakultet, Fakultet sporta i Filozofski, dok će se, sudeći prema anketi, i naredne nastavne godine u amfiteatrima Visoke poslovne i Visoke tehničke škole naći veliki broj onih koji su pohađali bečejske srednje škole. Tribina narednog petka (11. april) u 17 sati u Kreativnom centru Gradskog pozorišta Bečej razlikovaće se od ranijih skupova ovakvog tipa u organizaciji bečejske omladine.

– Na početku tribine imaćemo prezentaciju o Bolonjskom sistemu sa vrlo „plastičnim” informacijama, koje maturantima niko ne predstavi, prema našoj oceni, do početka nastave na fakultetima. Tu ćemo probati budućim brucošima da približimosta šta znače bodovi, sta sve ulazi u ocenu, kakve su studentske razmene, govorićemo o stipendije, izbornim predmetima, master studijama, objasnila je Kovačev. Prema njenim rečima, nakon uvodnog dela zainteresovani će moći da razgovaraju sa studentima, a dolazak na tribinu najavili su studenti iz najveće potiske opštine sa gotovo svih fakulteta i visokih škola.

Foto: Belami.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име