Nemačka kompanija KWS otvorila je danas u Bečeju centar za doradu semena i kukuruza u koji je uloženo 30 miliona evra.

 

Nemačka kompanija KWS otvorila je danas u Bečeju centar za doradu semena i kukuruza u koji je uloženo 30 miliona evra i to je najveća investicija u toj opštini u poslednjih 30 godina. Najveći pogon za doradu semena kukuruza u Srbiji zaposliće 250 radnika, a svečano ga je otvorio premijer Aleksandar Vučić.

Kompleks ove fabrike koja se prostire na 15,5 hektara u industrijskoj zoni Bečeja poseduje najmoderniju opremu i tehnologiju i kapacitet mu je 10.000 tona semena kukuruza. Direktor KWS Srbija Suad Kumbarić rekao je na svečanosti povodom otvaranja tog centra da ta kompanija u Srbiji posluje 11 godina i beleži uspehe na tržištu i ima dobru saradnju sa poljoprivrednim proizvođačima i poslovnim partnerima. On je istakao da KWS na tržište Srbije uvodi nove tehnologije, hibride i standarde i već ima prepoznatljiv imidž. Seme proizvedeno u Srbiji kompanija izvozi na tržište Rusije, Ukrajine, zemlje regiona i Evropske unije i ima nameru da postane regionalni lider u toj oblasti, naglasio je Kumbarić.

KWS ima jedan od najvećih selekciionih centara u svetu i pokrenuće selekcioni program i u Srbiji, kako bi poljoprivrednicima ponudio vrhunske hibride za različite namene prilagođene ovom podneblju. Kumbarić je ukazao da je na evropskom tržištu čak 2,6 miliona hektara zasejano upravo hibridima kukuruza ovog proizvođača što je dvostruko više nego pre deset godina. Predsednik opštine Bečej Vuk Radojević rekao je da je ova investicija važna jer će zaposliti 250 ljudi s obzirom da je nezaposlenost najveći problem u tom gradu. On je rekao da trenutno ima 7,5 hiljada zaposlenih što je 5,5 hiljada manje nego devedesetih, a čak pet hiljada radnika je nezaposleno. Radojević je podsetio da Bečej ima 38.000 stanovnika i da je u prethodnih 20 godina izgubljeno 13 odsto populacije, a ključni razlog za migracije je upravo ekonomski. Radojević je istakao da će fokus u narednom periodu biti dovođenje novih inestitora, davanje podsticaja malim i srednjim preduzećima i očuvanje postojećih radnih mesta.

Prvi čovek Bečeja je istakao da je iz tog razloga ključno da se sačuvaju radna mesta u PIK Bečeju koje ima više od hiljadu zaposlenih i ocenio da poljoprivredni gignti nemački KWS i Pik Bečej imaju dobru perspektivu za unapređenje dosadašnje saradnje. Direktor proizvodnje KWS-a Hagen Dunbostel rekao je da je ova investicija značajna i za region, a da je KWS u Srbiji pronašao najbolje mesto za poslovanje i proizvodnju semena, ne samo zbog dobrog poslovnog okruženja već i kvalitetnih radnika i dobre saradnje sa Vladom i lokalnom samoupravom. KWS Centar za doradu semena kukuruza i suncokreta u Bečeju, koji će zaposliti 250 radnika, otvoren je danas u Bečeju, a premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da reč je o najvećem pogonu za doradu semena kukuruza u Srbiji u koji je KWS Srbija uložila 30 miliona evra.

Kompleks ove fabrike na 15,5 hektara opremljen je najmodernijom opremom i tehnologijom, kapaciteta 10.000 tona semena kukuruza. Doradni centra proizvodiće vrhunske hibride i sorte kukuruza i suncokreta. Dorađeno seme biće namenjeno tržištu Srbije i za izvoz u Rusiju, Ukrajinu, zemlje u okruženju i zemlje EU. Nemačka kompanija KWS SAAT AG je jedna od vodećih u svetu u oblasti oplemenjivanja biljnih kultura, koju zastupa više od 60 zavisnih i povezanih društava u više od 70 zemalja. Sa 4.500 zaposlenih KWS ostvaruje neto prodaju u obimu većem od 1,1 milijarde evra.

KWS Srbija je zavisno privredno društvo za proizvodnju i distribuciju njihovih hibrida i sorti u Srbiji i za Srbiju, osnovano pre 11 godina.

 

Izvor: Novosti, Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име