Predstavnici svih državnih organa i službi u čijoj je nadležnosti rad na suzbijanju rodnozasnovanog nasilja okupili su se na panel diskusija „Zajedno protiv nasilja nad ženama“, koju je u nekoliko mesta u Vojvodini organizovala Ženska parlamentarna mreža Skupštine AP Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za privredu zapošljavanje i ravnopravnost polova, Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman i Pokrajinski zavod za ravnopravnost polova i uz podršku lokalne samouprave u Bečeju. Ova aktivnost realizuje se u okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ i predstavlja samo jednu u nizu aktivnosti koje se sprovode na teritoriji Vojvodine.

 

Ovakav vid aktivnosti realizuje se u cilju jačanja svesti o različitim vrstama nasilja nad ženama, koje se svakodnevno dešava, kako kod nas, tako i širom sveta.

Prema rečima Jelene Brankov Čerevicki, skup u najvećoj potiskoj opštini okupio je sva tri nivoa vlasti, što je ona ocenila kao dobro, jer je u pitanju složena i ozbiljna tema, koja se samo na takav način može rešavati. Koordinatorka za poslove rodne ravnopravnosti u Opštinskoj upravi Bečej navela je da je uloga lokalne samouprave mogu da rade najviše na prevenciji.

Stojanka Lekić, predsednica Odbora za ravnopravnost polova i članica Ženske parlamentarne mreže Skupštine AP Vojvodine kazala je na skupu da ovim povodom planiran obilazaka pet opština u pokrajini i istakla ulogu institucija i njihovih mehanizama.

Anita Beretić, pomoćnica za oblast ravnopravnost polova pokrajinskog sekretara za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Vlade AP Vojvodine navela je da je opština Bečej dugogodišnji partner i da ostaje partner u borbi protiv nasilja nad ženama.

Ona je dodala da je u Vojvodini akreditovane seminare prošlo čak 3.000 profesionalaca, ali da ipak postoje problemi kao što su stereotipi i neprimenjivanje zakona. Beretić je istakla da je Srbija jedna od zemalja koja je ratifikovala Istambulsku konvenciju, što bi umnogome trebalo da poboljša trenutno stanje po ovim pitanjima. Dodala je i da pokrajinski organi imaju odličnu saradnju sa civilnim sektorom kad asu u pitanju oblasti rodno zasnovano nasilje, nasilje nad ženama i nasilje u porodici. Na skupu u Bečeju istaknuto je to da je nasilje nad ženama i vrednosni i bezbednosni problem u čijem rešavanju moraju da učestvuju svi relevantni faktori. Najavljeno je i osnivanje koordinacionog tela na nivou pokrajine, ali je kao izazov istaknut i rad sa počiniocima.

Što se bečejske opštine tiče, kako je v.d. direktora Centra za socijalni rad Svetlana Gagić rekla, mala grupa za rad sa nasilnikom prošla je obuku, postoji tim koji je dežuran 24 sata, postoji prihvatilište za decu, kao i urgentne hraniteljske porodice, ali nedostaje stručnih radnika.

Skupu su prisustvovali i predsednik Osnovnog suda Bečej Goran Čimburović, koji je istakao izuzetnu saradnju sa ostalim institucijama, načelnik policijske stanice Bečej Slobodan Jovović i predstavnici tužilaštva i prekršajnog suda, predstavnici lokalne samouprave predsednik opštine Vuk Radojević i predsednik skupštine opštine Peter Knezi,  kao i civilnog sektora.

Učesnici ove panel diskusije saglasni su sa tim da je ono što se očekuje od svih jeste nulta tolerancija kada je nasilje u pitanju.

– S tim u vezi, ovim aktivnostima želimo da skrenemo pažnju javnosti na problem rodno zasnovanog nasilja. Od velike je važnosti da nadležne institucije preuzmu odgovornost, da reaguju, zaštite i spreče nasilje nad ženama, te su stoga u okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ pozvani učestvuju i razmene svoja iskustva sa drugim učesnicima predstavnici regionalnih i lokalnih vlasti, Ministarstva unutrašnjih poslova, pravosudnih organa, centra za socijalni rad, kao i i nevladine organizacije. Želim još jednom da istaknem da je skup u Bečeju bio plodotvoran i konstruktivan, rekli su organizatori.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име