Poput kultnog američkog filma „Tačno u podne“, sudbina najatraktivnijeg privrednog giganta u najvećem gradu kraj Tise, PIK Bečej, rešava se 17. decembra u 12 sati, za kada je zakazana javna prodaja putem licitacije.

Iako su prvobitno interesovanje pokazale po četiri domaće i strane kompanije, a dokumentaciju otkupilo pet firmi, bankarsku garanciju za učešće na licitaciji u visini 17,1 milion evra dostavile su samo dve firme, Industrija mesa „Matijević Petra Matijevića i MK Grupa Miodraga Kostića. Tako će se, ako se ne desi nešto nepredviđeno, rešiti četvorogodišnja agonija nekada najrenomiranijeg vojvođanskog poljoprivrednog kombinata.

Jer, PIK Bečej je, posle privatizacije, od 9. novembra 2011. godine u radnom stečaju, a 29. aprila ove godine Privredni sud u Novom Sadu Rešenjem je proglasio bankrotstvo i naložio stečajnom upravniku Pavelu Severinjiu da pristupi unovčenju imovine PIK Bečej. Posle 232 dana bankrota, došao je dan „D“ za “pikovce“ u Bečeju.

-Najvažnije je da će se imovina PIK Bečej prodati u celini. Procenjena vrednost kapitala PIK Bečej je 85,5 miliona evra, a početna cena na licitaciji iznosi 42,7 miliona evra. Iz kupovine je izuzet dvorac Bogdana Dunđerskog, koji je on testamentom zaveštao Matici srpskoj u Novom Sadu, saznali smo od stečajnog upravnika Pavela Severinjia. Bečejce sada brine sudbina zaposlenih, jer kupac nije u obavezi da zadrži sadašnji broj od 1.400 radnika. Naravno da će većina radnika ostati, jer da bi se proizvodnja normalno odvijalo potrebno je, između ostalog, znanje i iskustvo sada zaposlenih. Međutim, koliki je optimalan broj po novom vlasniku, saznaće se, tek, u skoroj budućnosti.

-Naša dva reprezentativna sindikata, Nezavisnost i Samostalni sindikat, poslali su zahtev Vladi Republike Srbije da nam pomogne, kao što je pomogla da se Kombinat održi u celini tokom četiri godine stečaja, i posle prodaje. Takođe, pokušaćemo s novim vlasnikom da se dogovorimo da kupovinom preuzme sve radnike, iako nema obavezu, i tokom naredna dva tri meseca napravi reorganizaciju. Ako bude smatrao da ima viška radnika, tražićemo da se tehnološkom višku isplati određena nadknada, rekao nam je predsednik Sindikata „Nezavisnost“ u PIK Bečej Aleksandar Pešić. Koliko će novi kupac profitirati, dovoljno je ako se kaže da su imovina PIK Bečej u oblasti ratarstva nepunih 3.000 hektara prvoklasne zemlje pod sistemom za navodnjavanje, kao i to da vredni „pikovci“ obrađuju još oko 8.000 hektara zakupljenog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Ovoj radnoj jedinici pripadaju još Centar za doradu semena kapaciteta 24.000 tona godišnje sa skladištenim prostorom od oko 13.000 tona, mešaona stočne hrane kapaciteta 42.000 tona godišnje, skladišteni kapaciteti u silosima 44.500 tona, deset univerzalnih kombajna, pet kombajna za povrće, četiri kombajna za branje kukuruza, dva silažna kombajna, 23 teška traktora, šest meliracionih mašina… Na šest farmi svinjarstva, gaji se 4.600 krmača i 4.400 nazimica, što omogućava proizvodnju od oko 100.000 tovoljenika godišnje. Govedarstvo ima dve farme sa oko 2.000 krava i godišnja proizvodnja mleka iznosi oko 12 miliona litara. Fabrika za preradu povrća „Flora“ ima pogone za toplu i hladnu preradu ukupnog kapaciteta od 20.000 tona godišnje, te rashladne komore kapaciteta 3.000 tona i magacinski prostor približno istog kapaciteta. Ukupna površina „Ribnjaka“ je 666 hektara, od čega je 160 hektara u vlasništvu, a ukupan kapacitet proizvodnje je oko 600 tona ribe na godišnjem nivou.

Ovoj radnoj jedinici pripada i atraktivan restoran kapaciteta oko 120 mesta sa terasom. Imajući sve navedeno, javna prodaja PIK Bečej s celokupnom pokretnom i nepokretnom imovinom privlači veliku pažnju svih u Bečeju, ali i znatno šire. Jer, PIK Bečej je od osnivanja 1959. godine bio i još uvek je „numero uno“ bečejske privrede.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име