Najbezbednija tehnologija dezinfekcije pijaće vode, kažu nadležni
Najbezbednija tehnologija dezinfekcije pijaće vode, kažu nadležni

Na izvorištima vodovoda u Novom Bečeju i Kumanu nedavno su u pogon puštena postrojenja za proizvodnju hipohlorita, dezinfektanta za dezinfekciju pijaće vode u ovim naseljenim mestima.

Prednosti takozvanog hlorogen postrojenja su višestruke, ističe Marija Brković, diplomirana inženjerka mašinstva i tehnička direktorka u Javnom preduzeću „Komunalac“ Novi Bečej. Neke od njih su potpuno automatizovana dezinfekcija vode natrijum – hipohloritom, sopstvena proizvodnja ovog dezinfektanta i nezavisnost od proizvođača i tržišta. Takođe, ovakav vid dezinfekcije vode ima prednost nad klasičnim metodama jer ne utiče štetno na životnu sredinu. To je tako zbog automatski kontrolisanog doziranja dezinfektanta u zavisnosti od protoka vode, kaže Marija Brković.

 -Prednost primene hlorogen postrojenja je u tome što je to najbezbednija tehnologija dezinfekcije pijaće vode. Na ovaj način su eliminisani transport i skladištenje hlora, a dezinfekcija vode se nesmetano vrši i u vanrednim situacijama. Rad postojenja je potpuno automatizovan, što je još jedna od prednosti, a zahteva samo malim delom stručni nadzor, objašnjava Brković.

Hlorogen postrojenje, takođe, prema navodima nadležnih, ima prednost nad klasičnim sistemima za obradu pijaće vode jer ne ugrožava, odnosno ne zagađuje životnu sredinu i preporučuje se kao ekološki bezbedan sistem.

ekološki bezbedan sistem
ekološki bezbedan sistem

Postrojenja su finansirali Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i opština Novi Bečej.

Danas se u svetu koristi nekoliko postupaka za dezinfekciju pijaće vode, kao što su: dezinfekcija pomoću tečnog ili gasovitog hlora,  dezinfekcija pomoću ozona, dezinfekcija pomoću hipohlorita i dezinfekcija pomoću hlor – dioksida. Od svih ovih postupaka najviše prednosti ima dezinfekcija pomoću hipohlorita dobijenog elektrolizom rastvora natrijum-hlorida, a istovremeno ovaj postupak je praktično bez nedostataka. U hlorogen postrojenju na izvorištu u Novom Bečeju hipohlorit se proizvodi u dovoljnim količinama i za vodovode u Novom Miloševu i Bočaru.

 

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Stvarno važno: Informisanjem do ostvarivanja javnog interesa u opštini Novi Bečej“, koji sufinansira opština Novi Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име