U Opštinskoj upravi zabranjene društvene mreže, ogovaranje, kratke suknje, brada, gledanje serija, privatni razgovori…

1
1116
Zgrada opštine Bečej | Foto: Arhiva
Zgrada opštine Bečej | Foto: Arhiva

Angažovanje na društvenim mrežama u toku radnog vremena, jer se na taj način ostavlja utisak neprofesionalnosti, gledanje i distribuiranje pornografije na radnom mestu, kao i gledanje filmova i serija, učestvovanje u glasinama, ogovaranju i drugim vrstama negativne komunikacije, samo je deo onoga što je zaposlenima u Opštinskoj upravi Bečej zabranjeno novim Kodeksom poslovnog ponašanja i poslovne etike službenika i nameštenika u Opštinskoj upravi opštine Bečej, koji je nedavno stupio na snagu.

U ophođenju sa strankama, zaposleni je dužan da postupa profesionalno, ljubazno i pristojno, pokaže zainteresovanost i strpljenje, posebno sa neukom strankom, rukovodi se načelom jednakosti, ne daje privilegije zavisno od bilo kakvih svojstava i ličnih osobina stranke.

Zaposleni je dužan da vodi računa o ličnoj higijeni i spoljnom izgledu. Zaposleni treba da bude prikladno i uredno odeven, primereno poslovima koje obavlja i da svojim načinom odevanja na radnom mestu ne narušava ugled Opštinske uprave. Neprikladnom obućom i odećom, smatraju se naročito: papuče, neprimereno kratke suknje i haljine, odnosno suknje i haljine iznad kolena, preuske farmerice, bluze sa velikim dekolteom i dubokim izrezima pozadi, izrazito kratke ili providne bluze, kratke pantalone, helanke, trenerke, atlet majice i naočare za sunce. Muškarci treba da imaju uredno podšišanu kosu, izbrijano lice, odnosno negovane brkove ili bradu. Zaposlenog koji je neprikladno odeven, neposredni rukovodilac upozoriće na obavezu poštovanja ovog Kodeksa u pogledu odevanja na radnom mestu i na mogućnost pokretanja disciplinskog postupa u slučaju ponovljene povrede Kodeksa.

Pored toga, zaposleni na radnom mestu u opštinskoj upravi moraju biti politički neutralni, uredni i ljubazni, navodi se u kodeksu, koji je u usvojen u skladu sa odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi.

Što se telefoniranja tiče, zaposleni je, kako to kodeks nalaže, dužan da u razgovoru uvek bude profesionalan, učtiv i kratak.

-Telefonski razgovor uvek započinje predstavljanjem, a na poslovnu poruku odgovara odmah ili u najkraćem mogućem roku. Izbegavaju se privatni razgovori telefonom, posebno u prisustvu strank, piše u dokumentu.

Kodeks se odnosi na sve službenike i nameštenike u Opštinskoj upravi Opštine Bečej, koji su dužni da u svom ponašanju primenjuju standarde propisane Kodeksom, s obzirom na to da „ponašanje zaposlenog u Opštinskoj upravi, ni u kom slučaju nije njegova privatna stvar, nego predstavlja opšte prihvaćenu ličnu i profesionalnu obavezu svih zaposlenih u Opštinskoj upravi.”

Članom 8. Kodeksa definisano je šta podrazumeva politička neutralnost na radnom mestu i šta se od zaposlenih očekuje.

Član 8.

Zaposleni se, u vršenju svoje dužnosti, pridržava načela političke neutralnosti. U obavljanju svojih poslova, zaposleni u Opštinskoj upravi ne sme da se rukovodi svojim političkim uverenjima, niti da sledi instrukcije političke prirode. U službenim prostorijama organa, zaposleni ne sme da nosi i ističe obeležje političkih stranaka, niti njihov propagandni materijal. Zaposleni ne sme da utiče na političko opredeljenje drugih zaposlenih.

Najzad, nije dozvoljeno da zaposleni traže, niti da prime novac, poklone, usluge, gostoprimstvo ili bilo kakvu drugu uslugu ili drugu vrstu koristi za sebe ili drugo lice u obavljanju poslova i vršenju svojih dužnosti, osim protokolarnog ili prigodnog poklona manje vrednosti, saglasno propisima kojima se uređuje sprečavanje sukoba interesa. U dokumentu je navedeno i šta se podrazumeva pod poklonom manje vrednosti.

Dakle, poklonom manje vrednosti smatra se poklon čija vrednost ne prelazi pet odsto prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji u skladu sa propisima koje uređuje Agencija za borbu protiv korupcije.

Za ponašanje u skladu sa odredbama kodeksa, odnosno za njegovo sprovođenje, odgovorni su rukovodioci Odeljenja u Opštinskoj upravi i načelnik opštinske uprave.

Sa detaljima ovog dokumenta možete se upoznati putem ovog linka.

1 KOMENTAR

  1. A šta će biti sa zaposlenim partiskim starletama, obrijanim glavama i „čiroki“ frizurama, bodi bilderima i ostalim problematičnim osobama koje se šepure po kancelarijama i hodnicima? Citat:“Pored toga, zaposleni na radnom mestu u opštinskoj upravi moraju biti politički neutralni“… ko odvali ovu glupost! Setili se u 21 veku da uvedu kodeks ponašanja koji će biti samo mrtvo slovo na papiru. PS: Kad smo već kod ove teme, jedna drugarska molba, Tošiću kupi lebati malo veću košulju i počni je nositi zakopčanu i koristi kravatu…ipak si ti gradonačelnik, i nemoj ići kao dripac, nije lepo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Uključena je moderacija komentara. Vašem komentaru može biti potrebno određeno vreme da se pojavi.