Tri stotine i sedamdeset dece će 1. septembra sesti prvi put u đačke klupe bečejskih osnovnih škola. U obrazovnim ustanovama u najvećoj potiskoj opštini pripreme za početak nove nastavne godine privode se kraju.

 

 

-Opština Bečej se i ovog puta pobrinula da naši đaci prvaci, njih tačno 183 na mađarskom i 187 na srpskom nastavnom jeziku dobiju poklon u vidu prvarica, a da bi svaki dan bezbedno stizali do škole, obezbedili smo fluoroscentne prsluke sa malim priručnikom o bezbednosti saobraćaja, rekla je na konferenciji za novinare Andrea Galgo Ferenci, članica Opštinskog veća zadužena za obrazovanje, kulturu i civilne organizacije.

Galgo Ferenci dodala je i da su besplatni učenici za đake od prvog do četvrtog razreda stigli u osnovne škole. Ona je navela i da opština Bečej sufinansira prevoz đacima koji putuju do škola, i to u iznosu od 30 odsto od cene mesečne karte, te da podnošenje zahteva traje do kraja septembra.

O radnom kalendaru školske 2014/2015. izvestila je predsednica Aktiva direktora bečejskih škola Brankica Tapavica.

– Nastavna godina počinje 1. septembra, učenici uzrasta od 5. do 8. razreda kreću sa nastavom prepodne, a 1. do 4. poslepodne. Prvo polugodište traje do 23. decembra, naredno počinje 15. januara. Kraj školske godine za učenike 8. razreda predviđen je 29. maja, dok za ostale nastava traje do 12. juna. Učenici četvrtog gimnazije raspuštaju se 22. maja, a đaci završnih razreda druge dve škole 29. Svi ostali nastavu slušaju do 19. juna, navela je Tapavica.

Prolećni raspust za nastavnike i učenike svih škola traje od 3. do 13. aprila.

Takođe, predviđene su četiri radne subote u nastupajućoj školskoj godini. To su sledeći datumi: 15. novembar, 31. januar, 21. februar i 2. april.

Što se tiče rukovodstva bečejskih škola, i tu ima promena. Olivija Maus i Svetlana Tašković nove su direktorke Osnovne škole „Šamu Mihalj‟ u Bečeju, odnosno Tehničke škole.

Neke od škola završile su renoviranja, kod nekih traju, dok neke radovi tek očekuju.

U OŠ „Zdravko Gložanski“ u toku je rekonstrukcija kanalizacije, pa će se nastava odvijati prema izmenjenom rasporedu.

Naime, viša odeljenja će mesec dana u Gimnaziji slušati nastavu, poslepodne, dok će niža odeljenja ići u dve smene, prvi i drugi razredi poslepodne, treći i čevrti prepodne.

Radovi na fiskulturnoj sali u školi „Petefi Šandor“, treća faza, startuju od septembra, dok za finansiranje poslednje faze novac još nije obezbeđen.

U toj školi u Donjem gradu trenutno se ugrađuju novi gasni kazan. Pored toga, prema rečima direktora Engelberta Suč Budai školska zgrada u Drljanu trebalo bi konačno da bude završena do novembra.

OŠ „Šamu Mihalj“ u Bečeju dočekaće svoje đake sa osveženim hodnicima, dok novih investicija u Bačkom Gradištu u OŠ „Svetozar Marković“ nema ove godine. Kako je rečeno, ranije su renovinarani fiskulturna sala, krov, urađena je i izolacija tavanskog prostora, i sve to iz sredstava lokalne samouprave. Renoviranje kotlarnice i ugradnja video nadzora, koja je, kako je apostrofirano, preko potrebna, tu školu očekuju naredne godine.

U ŠOSO „Bratstvo“ ima nekoliko novosti. Uvedena je edukacija i osposobljavanje učenika za pekare, zaposlen je predavač koji je zadužen za praktičnu nastavu. U pomenutoj ustanovi postoje i smerovi vrtalar, cvećar, frizer i mašinska struka, pa je tako, prema rečima direktora Imrea Stanka, to ono što je moglo biti učinjeno kada je osposobljavanje dece ometene u razvoju u pitanju. Kako je Stanko dodao, radi se na tome da se uvede program za ras sa predškolskim uzrastom.

U Ekonomsko – trgovinskoj školi ukinut je, zbog manjka interesovanja, smer konobar, ali je zato prošireno odeljenje za kuvare. Deset je slobodnih mesta na to na srpskom nastavnom jeziku.

Što se slobodnih mesta za prve razrede tiče, ima ih na sledećim smerovima i to: službenik osiguranja osam, ekonomski tehničar 15 i poslovni administrator 10, sve to na srpskom, a na mađarskom poslovni administrator pet i finansijski tehničar 10. Prema rečima rukovodstva škole, sanacija dela krova iznad kabineta sa računarima, koja je trebalo danas da počne, vremenske prilike nisu dozvolile, ali se tome nadaju već sutra.

U Tehničkoj školi, izvestila je direktorka Tašković, slobodnih mesta ima na smeru muški frizer, 12, mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje takođe 12, i na smeru motorna vozila, oko 12, 13. U toj će se školi menjati kompletna podstanica zarad energetske efikasnosti, a to će finansirati lokalna samouprava iz kreditnog zaduženja, dok se pri kraju privode radovi na stepeništima, a menjana su i vrata sa dvorišne strane zgrade.

Direktor Gimnazije Miodrag Basarić zadovoljan je upisom u novu školsku godinu. Što se slobodnih mesta tiče, ima ih ukupno 10 na opštem smeru na srpskom jeziku.

Druga šansa

OŠ „Sever Đurkić“ jedina je osnovna škola na teritoriji opštine Bečej koja je dobila verifikaciju za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih. Škola je u tom programu tri godine, a od prošle je za to dobila i svojevrsnu akreditaciju. Prema rečima direktorke Brankice Tapavice, upis traje do kraja septembra, a nastava u takozvanoj „večernjoj školi“ počinje od oktobra. Lokalna samouprava izdvojila sredstva za rekonstrukciju sanitarnih čvorova, predviđeni su radovi u toaletima na prizemlji i na spratu, a počeće čim se novac obezbedi. Nastava će, kako je Tapavica rekla, bez obzira na radove, moći da se odvija nesmetano.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име