Iz opštinskog budžeta sedam miliona za sportske programe
Iz opštinskog budžeta sedam miliona za sportske programe

Javno preduzeće „Toplana“ Bečej u 2015. godini ima gubitak u poslovanju u iznosu od 15 miliona dinara, dok je gubitak Javnog preduzeća „Vodokanal“ Bečej oko 1.400.000 dinara.

Nadzorni odbori dva bečejska javna preduzeća koja su u prošloj poslovnoj godini u gubitku, uputili su osnivaču, opštini Bečej, odluku o načinu pokrića gubitka. Nakon što je Opštinsko veće opštine Bečej usvojilo te akte, oni će se naći i pred odbornicima Skupštine opštine Bečej u sredu 31. avgusta za kada je zakazana 6. sednica lokalnog parlamenta.

I Nadzorni organ „Toplane“ i Nadzorni organ „Vodokanala“ doneli su odluku da gubitak u tim preduzećima ostane nepokriven.

Što se JP „Toplana“ tiče, u obrazloženju odluke nadzornog odbora „Toplane“ navodi se da je gubitak nastao kao posledica „dispariteta planirane cene i ostvarene cene prirodnog gasa, promene jedinične cene tarifnog elementa. Takođe, javno preduzeće prema dugoročnoj projekciji planira pokrivanje kumulativnog gubitka, uz uslov da se realizuju preduzete mere za naplatu starih i novih privremeno otpisanih potraživanja, kao i otklanjanje velikih kamata na dug prema JP Srbijagas i potpisivanje sporazuma o reprogramu dela duga“, kao i prodajom udela u DOO Gas Bečej.

Dalje, NO navodi da, „kako javno preduzeće nema dobiti, iz zakonskih, statutarnih rezervi i iz osnovnog kapitala, gubitak može ostati nepokriven, uz mogućnost da se pokrije iz dobiti koje bi nastale u narednim godinama poslovanja“.

Nadzorni odbor JP „Vodokanal“ je istu odluku doneo na 37. sednici, održanoj dana 27. juna 2016. godine.
U planu pokrića gubitka navodi se da javno preduzeće planira da po završnom računu za 2016. godinu ostvari neto dobit od 722.000 dinara i da se tom vrednošću pokrije delimično gubitak iz 2015. godine u neto iznosu od 1.444.620 dinara.

U JP „Vodokanal“ gubitak je „prvenstveno nastao iz razloga indirektnog otpisa nenaplaćenih potraživanja, nedovoljnog procenta naplate utuženih potraživanja kao i nemogućnosti povećanja cene pijaće vode za domaćinstva“.

Informacijama o eventualnim gubicama u poslovanju Javnog preduzeća „Komunalac“ Bečej i Direkcije za izgradnju Bečej za prošlu godinu, portal MojBečej trenutno ne raspolaže, dok ni odluke njihovih nadzornih odbora po pitanju pokrića nisu na dnevnom redu naredne sednice Skupštine opštine Bečej.

„Vodokanal“ prodaje udeo u Zavodu za vodoprivredu Subotica

Lokalni parlament će na 6. sednici razmatrati i odluku Nadzornog odbora „Vodokanala“ o prodaji osnivačkog udela u DOO Zavod za vodoprivredu Subotica. Početna cena prodaje osnivačkog udela je 1,5 miliona dinara, što je 17 odsto vrednosti ukupnog kapitala Zavoda.

„Vodokanal“ prodaje udeo u subotičkom zavodu kako bi, kako se navodi u obrazloženju odluke Nadzornog odbora, realizovalo određene investicije, kao što je bušenje novog bunara, za šta JP nema novca.

 

1 KOMENTAR

  1. „Toplana“ je u gubitku iz razloga što posluju što bi se reklo „naiodprilike“. Šta to znači? Vidite, oni ne znaju da odrede cenu grejanja za ljude koji nisu uveli kalorimetre nego to rade odokativno, ako nisam upravu neka dokažu, rekli su naplatićemo im više od onog potrošača koji ima kalorimetre i troši najviše grejanje.? To je po njima rešenje? To je krajnja nestručnost i bahaćenje. Neka pogledaju, a znaju koliko se individualnih potrošača isključilo sa sistema centralnog grejanja, a razlog visoka cena grejanja, a u prostorijama temperatura maksimalno 19 stepeni, znači greju nas mlakom vodom. Zašto to nerade i kod njih u „Toplani“ nego padaju u nesvest od toplote, a sede u majicama i bluizicama. Mnogi ljudi i kolektivnim zgradama nekoriste grejanje, a 30% plaćaju. Eto rešenja za pozitivno poslovanje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име