Zgrada ŠOSO Bratstvo u Dositejevoj ulici
Zgrada ŠOSO Bratstvo u Dositejevoj ulici

Za razliku od tri bečejske srednje škole, Gimnazije, Ekonomsko-trgovinske i Tehničke, četvrta, Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Bratstvo“, prima prijave za upis u prvi razred već od 24. maja.

Nije samo to razlika vezana za upis, jer kandidati koji nameravaju da nastave obrazovanje u školu učenika sa smetnjama u razvoju moraju da imaju i mišljenje interresorne komisije nadležne opštine, koje je prvi preduslov za upisu u ovu specijalnu školu.

-Upisujemo po dva odeljenja, od šest do 12 učenika, u prvi razred na srpskom i mađarskom nastavnom jeziku, u kojima se stiče znanje iz oblasti ličnih usluga i proizvodnje i prerade hrane. Na srpskom jeziku obrazuje se deca za profile: frizer i vrtlar-cvećar, a na mađarskom jeziku su profili: vrtlar-cvećar i pekar. Za sve pomenute profile postoji potreba poslodavaca, a deci smo, pored kvalitetnog teorijskog znanja u školi, obezbedili odgovarajuću praktičnu nastavu, u prvom razredu jedanput, a u drugom i trećem dva puta nedeljno. Očekujemo decu ne samo iz naše opštine, već i opština Ada, Novi Bečej, Srbobran… saznali smo od direktora ŠOSO „Bratstvo“ Zoltana Horvata.

Pored „zanata u rukama“, učenici po sticanju diplome ove regionalne trogodišnje škole, gotovo po pravilu se zapošljavaju.

-Sve je veća potreba za dvorišnim radnicima u firmama, a profil vrtlar – cvećar ispunjava zahteve za takav posao. Frizeri i pekari, takođe, brzo nalaze posao, a najčešće ih zadržavaju poslodavci gde su bili na praksi, dodaje Zoltan Horvat.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име