-Na Međunarodni dan žena Multietnička feministička mreža Vojvodine želi da ukaže na veoma težak položaj žena u našem društvu, posebno višestruko marginalizovanih i manjinskih žena, žena na selu, žena sa invaliditetom, žena drugačije seksualnosti, samohranih majki, preduzetnica… Izložene nasilju u porodici i partnerskim odnosima, diskriminaciji u institucijama sistema, po raznim osnovama i zanemarivanjem specifičnih potreba unatar pojedinačnih kategorija danas ne možemo da kažemo da smo zadovoljne postignutim. Realnost nas demantuje, a situacija se još pogoršava. Izmučene brigom u pandemiji, zanemarne u svojim reproduktivnim pravima tokom pandemije, diskriminisane na tržištu rada, gurnute nazad u tradicionalne rodne uloge, ne možemo da budemo zadovoljne svojim položajem. Zato na Međunarodni dan žena želimo javno da zahtevamo pažnju i poštovanje svih 365 dana u godini, a ne samo kada se obeležavaju međunarodni datumi i globalne akcije protiv nasilja nad ženama, rekla je Danica Jovanović, koordinatorka Multietničke feminističke mreže Vojvodine.

U okviru akcije Mesec romskog ženskog aktivizma koja počinje 8. marta a završava se 8. aprila Multietnička feministička mreža Vojvodine sprovešće šest akcija „Na kafi protiv rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije“ u okviru projekta  „Progovori – na tebi je red“ podržanog od ambasade Norveške i UNWOMEN kancelarija u Srbiji u okviru projekta „Bezbednost žena u Srbiji – Nisi sama!“.

Cilj ovih akcija je da Romkinje i druge višestruko marginalizovane i manjinske grupe žena i devojaka u ruralnim područjima znaju koji su mehanizmi podrške ženama koje su preživele nasilje i diskriminaciju na raspolaganju.

Akcije Na kafi sa biće u Novom Miloševu 10. marta, Tarašu 19, Kovinu 22, Borči 25, Alibunaru 28. Marta, kao i u Kovačici 2. aprila.

U okviru ovog projekta Udruženje Roma Novi Bečej sa resursima Multietničke feminističke mreže Vojvodine sprovelo je istraživanje o dostupnim socijalnim uslugama za žene i devojke žrtve nasilja iz ruralnih sredina na teritoriji APV čije će istraživanje predstaviti 8. aprila povodom Svetskog dana Roma i Romkinja u Zrenjaninu.

U toku ovog meseca Multietnička feministička mreža pod liderstvom Romkinja, koja broji 20 organizacija i aktiva žena, će takođe sprovesti četiri ulične akcije u mestima u Vojvodini, gde će tokom kampanje deliti materijale – pamflete o rodno zasnovanom nasilju i ranim ugovorenim brakovima lokalnih zajednica.

Akcije će se sprovoditi u sledećim gradovima: 9. marta u 18 sati u Novom Bečeju, 11. marta u Mramorku u 15 sati, 16. marta u 18 sati na redu je Ečka, a 21. marta u 16 sati stiže se u Kumane.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име