Rodno odgovorno budžetiranje jeste primena rodne analize na javne budžete. Tu se ne radi o posebnim budžetima za žene i muškarce, već o tome da postojeća preraspodela sredstava odgovara na potrebe žena i muškaraca u jednoj zajednici. Rodno odgovorno budžetiranje ne samo što je poželjno, već će uskoro biti i zakonska obaveza.

Komisija za unapređenje rodne ravnopravnosti, radno telo predsednika opštine Bečej, formirana je 25. oktobra 2011. Prema rečima Jelene Brankov Čerevicki, predsednice te komisije, nikada nije urađeno nešto konkretno, te sve je ostalo na nivou razgovora. Ipak, nekoliko članova tog tela učestvovalo je na edukaciji koju je sprovodio Centar za podršku ženama iz Kikinde u okviru projekta „Jačanje institucijalinih mehanizama za rodnu ravnopravnost i sprovođenje politike jednakih mogućnosti“.

S druge strane, o ovim pitanjima Upravu za rodnu ravnopravnost godišnje u formi izveštaja iz najveće potiske opštine obaveštava upravo Jelene Brankov Čerevicki, koordinatorka za poslove rodne ravnopravnosti u opštinskoj upravi.

Ipak, Jelena Brankov Čerevicki dodaje da ne bi bilo na odmet da lokalna skupština usvoji evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti. Ona ocenjuje da je saradnja lokalne samouprave sa udruženjima žena, ali i onim koji se bave tim pitanjima, odlična. Takođe, ističe da je dobro i to što je naručena izrada strategije o lokalno održivom razvoju, pa će u okviru akcionih planova biti jedan i iz oblasti rodne ravnopravnosti.

Inače, opština Bečej ušla je u program Stalne konferencije gradova i opština. U pitanju je trogodišnji projekat preko kojeg Kraljevina Švedska i njene organizacije u Srbiji sprovode podršku lokalnim samoupravama pri evropskim intergracijama. Jedan od pet programa jeste rodna ravnopravnost na lokalnom nivou, koja za cilj ima pomoć lokalnim mehanizmima, odnosno, radnim telima. Tu su delegirani Zoran Kovač, načelnik opštinske uprave i koordinatorka za rodnu ravnopravnost. Pored toga, opština Bečej je i u programu NDI, te se sprovode aktivnosti i obuke koje bi trebalo da edukuju članovi nove komisije. U novoj bi komisiji, kako je rekla koordinatorka, trebalo da se nađu donosioci odluka, ali i predstavnici institucija i nevladinog sektora. S tim u vezi, minule srede (7. maj) održan je trening sa temom rodna analiza, rodna statistika i rodno odgovorno budžetiranje na kojem su učestvovali predstavnici lokalne skupštine, opštinske uprave, institucija, nevladinog sektora, novinari i zainteresovani pojedinci.

Preko SKGO opština Bečej je ušla u projekat Lokalna demokratija i društvena održivost kroz rodnu perspektivu na lokalnom nivuo. Projekat zbog kog odlaze u Švedsku vezan je za rodno odgovorno budžetiranje. Povod za rodnu analizu opštinskog budžeta, kao izbora teme projekta, jeste uvođenje novog načina planiranja i raspodele budžetskih sredstava prema Zakonu o budžetskom sistemu.

– Teza projekta jeste da će plansko budžetiranje, počev od 2015. godine, omogućiti i uvođenje i korišćenje rodnih indikatora koji će garantovati odgovornije i racionalnije trošenje javnog novca. Srbiju predstavlja četvoročlani tim, u kom smo iz Bečeja Zoran Kovač i ja. U projektu  učestvuje sedam zemalja, a mi sa pilot projektom predstavljamo našu, objasnila je Brankov Čerevicki.

I u Bečeju malo žena na funkcijama

Skupštinu opštine Bečej čine 36 odbornika od kojih je 12 žena, ali su zato i predsednik i zamenik muškarci. Na mestu predsednika opštine je muškarac, a žena je na mestu zamenika predsednika. Opštinsko veće broji devet članova od kojih su dve žene. U sedam od devet preduzeća i ustanova kojima je osnivač Opština Bečej direktori su muškarci. U Opštinskoj upravi ukupno je zaposleno 110 lica, 46 muškaraca i 64 žena. Na rukovodećim mestima ima šest muškaraca i osam žena. Ukupan broj izvršilačkih mesta je 96, i to 40 muškaraca i 56 žena. U prošlom sazivu 2008 – 2012, pre uvođenja kvoti od 30 odsto, u lokalnom parlamentu bilo je samo sedam žena naspram 29 muškaraca.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име