Ove godine hram Svetog velikomučenika Georjija u Bečeju obeležava 160. rođendan | Foto: Vlastimir Jankov
Ove godine hram Svetog velikomučenika Georjija u Bečeju obeležava 160. rođendan | Foto: Vlastimir Jankov

Iz zvonika jedinog srpskog pravoslavnog hrama u Bečeju, posvećenog Svetom velikomučeniku Georgiju, u nedelju, 6. maja, češće će se čuti zvono, a i svečanije će odzvanjati. Ne bez razloga. Jer, na taj način će se najaviti crkvena i jedna od najčešćih slava među pravoslavcima Đurđevdan, ali i obeležiti 160. rođendan monumentalne sakralne građevine.

Na Svetoj božanstvenoj liturgiji od 9 sati, pored domaćina koji slave Đurđevdan, očekuju se i drugi vernici i cilju da se crkvena slava uveliča. Po završetku svetog bogosluženja i trokratnog ophoda litije oko hrama, u crkvi će se obaviti svečani čin osvećenja trpeze pune slavskih kolača i koljiva. Prepodnevna svečanost završava se prigodnim zabavnim programom u lepo uređenoj crkvenoj porti uz nastup najmlađih članova KUD „Đido“.

Đurđevdansko slavlje završava se Večernjim bogosluženjem od 18 sati, kada će biti osvećen slavski kolač u prisustvu kuma Vase Džigurskog.

-Ovoga puta u sklopu slavske svečanosti nećemo održati Smotru horova, ali to ne znači da, posle punoletstva, prekidamo tradiciju. Životni putevi su mnoge članove crkvanog hora Sveti velikomučenog Georgije odveli iz Bečeja, priliv nije, za sada, adekvatno popunio sastav hora, pa čekamo jesen. Istovremeno, veoma smo zadovoljni radom Dečijeg hora, koji ima nastupe u Bečeju i van njega, saznali smo od arhijerejskog namesnika Dejana Stanojeva.

Crkvenu slavu oplemeniće i mali privrednici bazarom na trgu ispred crkve, kojem se posebno obraduju najmlađi Bečejci, jer će u ponudi biti najviše slatkiša.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име