Opština Bečej aktivno učestvuje u različitim programima obuke na temu rodne ravnopravnosti, između ostalog i kod NDI (National Demografic Institute) u programu „Razvijanje rodno senzitivnih politika na lokalnom nivou“, sa ciljem pomoći lokalnim samoupravama da realizuju svoje zakonom određene obaveze u ovoj oblasti.

 

U okviru NDI programa do sada su organizovana četiri treninga koje je vodila Aurena Dinić iz te organizacije, a na kojima su učestvovali predstavnici bečejske skupštine, opštinske uprave, institucija, nevladinog sektora, predstavnici privatnog sektora, novinari i zainteresovani pojedinci.

Medijatorka ovog programa je Jelena Brankov Čerevicki, koordinatorka za poslove iz oblasti rodne ravnopravnosti i sprovođenja politike jednakih mogućnosti u Opštinskoj upravi Bečej.

Prvi trening, 29. marta, obuhvatio je predstavljanje programa rada sa telima za rodnu ravnopravnost, govorilo se i o pojmovima pol i rod, rodna ravnopravnost, diskriminacija, mere afirmativne akcije, politike jednakih mogućnosti i o mandatima tela za rodnu ravnopravnost.

Alati za urodnjavanje, rodna analiza, rodna statistika i rodno odgovorno budžetiranje bili su tema 7. maja, da bi 14. juna centralne teme skupa bile metode rodne analze, liderstvo, pregovaranje i timski rad.

Poslednji trening održaj je 27. juna, a tema je bila pregovaranje.

Na treninzima su učestvovali i članovi Bečejskog udruženja mladih (BUM).

– U pitanju je interesantna tema o kojoj se treba edukovati na vreme, jer će takozvano rodno budžetiranje uskoro biti i zakonska obaveza. Posebno zanimljivo je bio poslednji deo ove obuke, a to je pregovaranje, nešto za šta mislim da je veoma važno, kako za nas iz nevladinih organizacija, tako i za predstavnike drugih sektora, rekla je Tijana Džakulin iz BUM-a.

Ona je dodala i da će ta organizacija ubrzo implementirati stečena znanja, naročito iz oblasti rodno odgovornog budžetiranja, budući da se, kako je objasnila, već dugo bavi analizama tokova javnog novca.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име