Šansa za bolje sutra leži u edukaciji
Šansa za bolje sutra leži u edukaciji

Pored podrške u učenju i razvijanju kreativnosti, te promocije zdravih stilova života, Humanitarno udruženje „Đina“ iz Bačkog Gradišta ove jeseni i zime, u cilju približavanja preduzetništva i drugih vrsta edukacija koje za cilj imaju unapređenje položaja osetljivih grupa stanovništva u opštini, realizovalo je niz aktivnosti za mlade iz romskih i socijalno ugroženih porodica. 

Prvo su letos mladi pekli palačinke i prodavali ih na štandu, a od novca nabavljali sredstva za aktivnosti i materijal koji su kasnije koristili na radionicama, da bi tokom jesenjih meseci, neki prvi put, slušali o tome kako da postanu poslodavci i da obezbede sebi ekonomsku nezavisnost.

Svako od prisutnih momaka i devojaka imao je priliku da iskaže svoje potencijale i afinitete, a potom i da pokuša da izradi biznis plan kojim bi se moglo konkurisati i kod raznih fondova za podsticaj samozapošljavanja.

– Mladi su uglavnom razvijali ideje u oblasti usluga, odnosno kozmetičkih i frizerskih usluga, ali i transporta i zdravstva. Naš najveći cilj i ujedno želja da jeste upravo mladi iz marginalizovanih grupa sutra, nakon završene srednje škole ili fakulteta, budu samostalni i da budu pokretači promena, rekla je predsednica udruženja Dobrila Đin.

– Izuzetno mi je drago što sam imao priliku da radim sa grupom mladih koji, bez obzira na sve probleme sa kojima se susreću, imaju pozitivan pogled na svoju budućnost. Svako od njih ima različite ideje čime bi hteli da se bave kada za to dođe vreme, ali je svima zajednička želja za kvalitetnijim životom. Ono što me posebno raduje je način na koji planiraju svoju poslovnu budućnost. Prvo bi hteli da „ojačaju“ kod drugih poslodavaca pre nego što se otisnu u samostalan biznis i smatram da je to najispravniji put stručnog napredovanja. Raduje me nastavak saradnje sa ovim mladim ljudima, navodi edukator na projektu Slobodan Pavlović.

Naročito važna aktivnost je upoznavanje mladih sa preduzetnicima u našoj opštini.

-Time  iz prve ruke dobijaju sve neophodne informacije o tome kako da pokrenu preduzeće i da ga uspešno vode, ali i sve što tome prethodi – biznis plan i procena kapaciteta tržišta, ali i mapiranje kupaca ili klijenata, dodaje Đin.

Ona kaže i da, osim saradnje sa lokalnim preduzetnicima, udruženje na čijem je čelu uspešno sarađuje i sa mesnom zajednicom u Bačkom Gradištu, kao i školama, ustanovama, ali i drugim udruženjima građana.

Simulacija razgovora za posao
Simulacija razgovora za posao

-Izuzetno nam je drago da postoje prostori za mlade u našim selima. Prostor u Bačkom Gradištu koji je našim korisnicima i svim mladima sada na raspolaganju je adekvatno opremljen, prijatan, baš prema meri svih mladih i tamo mogu da se druže, ali i da stvari sebi uslove za bolje sutra, istakla je Dobrila Đin.

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „U fokusu: Pravo građana, obaveza vlasti“ koji je sufinansiran iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име