Da to ne rade ljudi i građevinske mašine, nekadašnja arhitektonska lepotica secesionističkog stila u samom centru Bečeja s tri adrese, do Drugog svetskog rata u Ulici Petefi Šandora, potom Lenjinovoj i od pre par godina Gerberovoj ulici broj 4, uskoro bi zbog oronulosti sama pala.

-Zidovi su od čerpića, a biber crep je toliko bio loš, da smo ga po skidanju s krova istovarili kao građevinski šut. Isti slučaj će biti i sa zidovima, ne samo ulične zgrade, nego i većine dvorišnih prostorija, čiji su zidovi od betona. Imamo još četrdesetak dana do krajnjeg roka da kompleks u kom je bio administrativni i deo skladišnog prostora svojevremenog trgovačkog monopoliste bečejske opštine, TRO Univerzal, uklonimo i čitav prostor pripremimo za iz temelja izgradnju novog kompleksa, rekao nam je Dragan Živkov Džaja, vlasnik podizvođačke firme „Živkov prevoz“ d.o.o iz Bačkog Gradišta zadužene za prvu fazu radova rušenja.

Dvorišni kompleks je načet još krajem prošle godine | Foto: Vlastimir Jankov
Dvorišni kompleks je načet još krajem prošle godine | Foto: Vlastimir Jankov

Druga faza podrazumeva nasipanje podrumskih prostorija peskom, a onda će se celokupni prostor kamenom nasuti do potrebnog nivoa za dalje građevinske radove. Za sada je jasno da će ulična fasada zgrade biti replika autohtonog zdanja i o tome će brinuti Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, koji je uzeo odlivke fasade i vrši nadzor rušenja i izgradnje novog objekta, jer je zgrada pod zaštitom države.

Tako će atraktivno zdanje s početka prošlog veka dobiti repliku, poput stotinak metara udaljene rodne kuće znamenite braće Tan, ali neće menjati namenu. U zgradi koja se ruši, svojevremeno je Jožef Engelsman sa sinovima do Drugog svetskog rata držao veletrgovinu i skladište mešovite robe, onda je TRO Univerzal nastavio s istom poslom, a i u novoizgrađeni kompleks trebalo bi da se smeste eksklzivni supermarket „Idea“ u objektu sa ulice i magacinski prostor u dvorištu.

-Upravo skidamo drvenu krovnu konstrukciju sa ulične zgrade, a kada to završimo ulaze bageri koji će brzo srušiti oronule zidove i kamioni odneti građevinski šut. Ubeđeni smo da ćemo u predviđenom roku od 90 radnih dana završiti povereni posao rušenja i odnošenja šuta, a onda očekujem da će nam biti poveren i posao druge faze pripremanja terena za početak gradnje, optimista je Dragan Živkov Džaja.

Kada se završi prva faza aktuelnih radova, predstoji preseljenje trafo-stanice, koja je bila „kost u grlu“ što se s radovima nije krenulo ranije. Naime, firma „MM 99“ iz Stare Pazove, koja je ćerka kompanije „Merkator“, dobila je lokacijsku dozvolu 2015. godine, ali nije postigla dogovor s Elektrovojvodinom o izmeštanju trafo-stanice. Pošto je dogovor, najzad, postignut, krenulo se s radovima i očekuje se da će tokom ovogodišnjeg proleća i leta, posle niza godina opasnosti po prolaznike, osvanuti novi savremeni poslovni kompleks sa uličnom zgradom čija će fasada biti identična zgradi s početka prošlog veka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име