Sanaciona rezidba platana menja režim saobraćaja u Zelenoj ulici | Foto: Vlastimir Jankov
Sanaciona rezidba platana menja režim saobraćaja u Zelenoj ulici | Foto: Vlastimir Jankov

Deo Zelene ulice u Bečeju, koja je dobila ime po  krošnjama  gorostasnih stabala javorolisnog platana u njoj, ovih dana poprima drugačiji izgled.

Do promene dolazi zbog radova na planiranoj sanacionoj rezidbi drvoreda u cilju, kako naglašavaju u JP „Komunalac“, očuvanja zdravstvenog stanja, unapređenja i produženja životnog veka višedecenijskih stabala.

Po sećanju starijih sedih bečejskoh glava, drvored platana podignut je ubrzo posle Velikog rata, što znači da se približava vek kako omiljena vrsta drveta u urbanim sredinama krasi pomenutu ulicu u Bečeju. Poslednje „podmlađivanje“ sanacionom rezidbom obavljeno je devedesetih godina prošlog veka, pa je bilo krajnje vreme za novu „zdravstveno-estetsku obradu“.

-Širenjem gabarita krošnji umanjuje se kretanje vazduha, čime se povećava koncentracija izduvnih gasova u prizemnim delovima saobraćajno izuzetno frekventne ulice. Uz to, razvijene krošnje su opasnost za građevinske objekte. Dodamo li tome da se spajanjem krošnji lakše prenosi bolest s ugroženih na zdrava stabla, onda je jasno da je sanaciona rezidba preko potrebna. Sve se radi po projektu koji su izradili stručnjaci pejsažne arhitekture, ističe Željko Kovačev, rukovodilac resornog sektora u JP „Komunalac“, čija ekipa obavlja zahtevan posao.

Dodajmo da je u pitanju rezidba devedesetak gabaritnih stabala, kojima je, zbog razgranate krošnje, pojačan i korenov sistem, pa je na pojedinim mestima došlo do oštećenja javnih površina. Posle sanacione rezidbe, uslediće sanacija korenovog sistema, a onda predstoji uređenje oštećenog trotoara.

-Polovinom februara smo počeli sanacione redove na drvoredu platana u Zelenoj ulici. Nekoliko orezanih stabala su se oporavila i već formirala novu, znatno manju, krošnju. Danas završavamo celinu od Novosadske do Ulice Danila Kiša, a sutra nastavljamo radove ka Ulici Petefi Šandor. Upozoravamo sugrađane da će se u vreme rezidbe saobraćaj odvijati otežano i s prekidima, te sve molimo za razumevanje i strpljenje, obaveštava direktor JP „Komunalac“ Željko Plavšić.

Znači, u narednom periodu će biti preusmeravanja pešačkog i automobilskog saobraćaja u Zelenoj ulici, a sve u cilju zaštite ljudi i njihove pokretne i nepokretne imovine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име