Takmičenje „Genius – 14. konferencija učenika istraživača“ u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Novom Sadu okupilo je juče (14. maj) više od 100 učesnika, među kojima je bilo sedam učenika Ekonomsko – trgovinske škole u Bečeju. Učenici bečejske škole uspeli su ponovo da se pokažu u više nego odličnom svetlu.

Takmičilo se u više kategorija. U kategoriji izrade istraživačkog rada iz oblasti Ekonomije prvu nagradu osvojio je učenik 4.5 razreda Sebastijan Farkaš. On je svoje istraživanje usmerio na digitalni novac i korišćenje ovog sredstva plaćanja. Njegova mentorka profesorka Andrea Galgo Ferenci zadovoljna je pokazanim znanjem učenika i zapaženim rezultatom na takmičenju. Još jednu prvu nagradu osvojili su đaci bečejske škole.  Radi se o takmičarskom paru Imre Gor– Adam Rodić, koji se predstavio impozantnim radom o globalizaciji. Njihov mentor bio je profesor ekonomske grupe predmeta Karolj Križan.

Đaci profesora Križana osvojili su još nagrada. Naime, par Silvija Nađ i Gabriela Komaromi osvojio je drugu nagradu na temu istraživanja u oblasti trgovinske politike. U kategoriji „Đačko menadžment prvenstvo“ drugu nagradu osvojila je Agota Dančo, učenica 3.9 razreda, a treće mesto pripalo je njenoj drugarici iz razreda, Eleonori Odri. Obe devojke su sastavile biznis plan svog zamišljenog preduzeća, a u tome im je pomagala mentorka Galgo Ferenci.

Poučeni iskustvom ranijih godina, sve radove smo završili sa učenicima do kraja februara, a od onda smo radili na tome da se sve iskristališe i da prezentacija bude na zavidnom nivou. Svi takmičari su vredno radili tokom ovih meseci i naučili su metodologiju naučno – istraživačkog rada, što se smatra ekstrakurikularnom aktivnošću u našem nastavnom sistemu, rekla je profesorka.

Među članovima žirija ovog takmičenja za talente bili su akademici, profesori univerziteta, istraživači i nastavnici iz srednjih škola. Domaćin ovog tradicionalnog susreta, pored pomenute novosadske škole, jeste i Udruženje prosvetnih radnika Mađara u Vojvodini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име