Priprema terena u školskoj bašti s novi plastenikom u pozadini | Foto: Vlastimir Jankov
Priprema terena u školskoj bašti s novi plastenikom u pozadini | Foto: Vlastimir Jankov

Dugogodišnja saradnja s Rotari klubom Novi Sad i Novosadskim klubom frizera ovih dana je u bečejskoj ŠOSO „Bratstvo“ potvrđena na delu.

O čemu se radi, pojasnio nam je direktor škole u kojoj se obrazuju deca sa smetnjama u razvoju Imre Stanko.

-Svojevremeno su nam pomenute NVO iz Novog Sada donirale frizerski salon u kom naši učenici obavljaju školsku praksu. Javili su nam se ponovo sa željom da nam pomognu i posle zajedničog razgovora dogovorili smo se da nam je u ovom trenutku potreban mali plastenik u kom će se deca edukovati za poljoprivrednu proizvodnju u sopstvenoj bašti pod nadzorom nastavnika praktične nastave i defektologa. Do sada su na praksu odlazili u pojedina preduzeća, gde tamošnji radnici, uslovno rečeno, nisu imali vremena za našu decu, započinje priču Imre Stanko.

Pomenuti donatori su, zajedno sa Rotari klubom Alma Mons, te firmama Aleksandar Kozmetik i Unitek organizovali u Novom Sadu Reviju frizura, gde je ulaznica bila prilog za bečejsku školu. Sakupljeno je oko 30.000 dinara i utrošeno na nabavku „mini plastenika“ dužine deset metara sa sistemom „kap po kap“.

Ima mnogo posla dok se prostor ne uredi u parkić s raznobojnim cvećem | Foto: Vlastimir Jankov
Ima mnogo posla dok se prostor ne uredi u parkić s raznobojnim cvećem | Foto: Vlastimir Jankov

-Lane smo u produžetku školskog dvorišta, na placu koji katasterski pripada školi, umesto ranije planiranih sportskih terena, uredili zemljište za baštu u kojoj praksu sprovode naši učenici uz nadzor poljoprivrednog stručnjaka Robreta Čonke i defektologa Saše Nikolovskog. Prve plodove svog rada deca su odnela svojim kućama, a neki su unutar kolektiva prodavani i od novca je kupljeno seme za novu proizvodnju. Na ovaj način deci je nastava objedinjena i kvalitetnija i kada završe školu imaće veće znanje iz poljoprivredne struke, dodaje direktor Imre Stanko.

Dvadesetoro dece poljoprivredne struke tri puta nedeljno obavlja praksu u sopstvenoj bašti pod nebeskim svodom, a uskoro i u plasteniku, što im pruža nova saznanja iz poljoprivredne proizvodnje.

-Pošto imamo oko 3.000 kvadratnih metara slobodnog prostora, odlučili smo da sami napravimo šetalište od recikliranog materijala, a na proleće i parkić u kom će biti raznobojnog cveća. Jer, naša deca prepoznaju boje i mirise, pa će tokom školskog odmora uživati, primera radi, uz male parcele lavande ili ruzmarina i smireni ići na sledeći čas, prenosi nam Saša Nikolovski neke od planova.

Ovim se, makar i u ŠOSO „Bratstvo“, poljoprivredna struka vratila u obrazovni sistem najveće potiske opštine, koja je svojevremeno bila jedan od najznačajnijih vojvođanskih centara u agrokompleksu.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име