Ribolovci iz Slovačke, Mađarske, Bosne, Hrvatske, Italije, Velike Britanije i cele Srbije, njih 107, okupili su se juče (12. decembar) na obali Tise u Novom Bečeju. U živopisnoj atmosferi formiranaog etno naselja od 11. 13. decembra u Novom Bečeju održana je četvrta međunarodna manifestacija „Manić – Tisa 63”.

Dejan Stanković iz Vukovara objasnio je zašto dolazi na Tisu već treći put. -Ovo je jedina na manifestacija na području bivše Jugoslavije koja se na ovakav način organizuje. Jedino ovde u Novom Bečeju postpji zimsko pecanje i nigde drugde. Može se eventualno naći negde smuđ ali on nije toliko interesantan kao zimski manić, rekao je učesnik iz Vukovara. Uporedo sa takmičenjem u pecanju na obali odvija se „Tradicionalni vojvođanski svinjokolj” sa prikazom obrade svinjskog mesa na tradicionalan način i pripremom svinjokoljskih specijaliteta. Ideja organizatora je da se podsetimo vremena kad smo bili normalniji, zdraviji, živeli u saradnji s prirodom i družili se malo više bez interneta i društvenih mreža, kaže Dragan Vukotić.

– Ovde nemamo internet ali imamo sve ostalo. Cilj ove manifestacije je da se ribolovci u zimskom periodu okupe i na najbolji način završe svoju kalendarsku pecarošku sezonu. Takođe želimo da propagiramo druženje u prirodi, zdrav načina života i naravno predstavimo fenomena ribe manića, koja se ovde kod nas mresti i ima je u velikom broju. Ove vrste ribe nema skoro nigde nego samo kod nas, objasnio je Vukotić.

Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej, kazao je na otvaranju manifestacije da je „Manić – Tisa 63” bila začetnik organizovanja zimskih manifestacija u opštini i da je njen kvalitet i posećenost svake godine sve veći, što doprinosi i porastu ugleda Novog Bečeja, već uveliko poznatog i priznatog kao grad najboljih manifestacija. -Novi Bečej je već poznat kao grad manifestacija. Ovo je upravo jedna od manifestacija koje su drugačije od onih u drugim mestima. Novom Bečeju se trudi da uvek organizuje drugačije manifestacije i bude korak ispred drugih gradova. Manifestaciju „Manić – Tisa 63” je organizovalo udruženje građana koje je prepoznalo da se u Novom Bečeju mogu organizovati ovakve manifestacije. Lokalna samouprava i ja kao predsednik opštine dali smo punu podršku ovom udruženju tako da smo zajedno napravili jednu kvalitetnu i zanimljivu manifestaciju.” Već treću godinu za redom ovaj pecaroški hepening ne propušta Mladen Krstajić, poznati bivši fudbaler Partizana.

– Strastveni sam ribolovac i lovac, ali sam amater moram da priznam, obožavam reku i možda i više od pecanja volim da se družim sa ljudima. Ovde sam već drugu godinu, ove godine je sve još mnogo bolje organizovano nego prošle godine. Klubu „Ljubitelja reke Tise 63” sam rekao da im stojim na raspolaganju i za pripremu naredne manifestacije u svakom smislu, reči su Krstajića.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име