MojBečej, centar Bečeja. Foto | Ilustracija
MojBečej, centar Bečeja. Foto | Ilustracija

Predsednik opštine Bečej Vuk Radojević doneo je odluku na predlog Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Bečej da se ukida vanredna situacija na delu teritorije opštine Bečej, područje Prve mesne zajednice, krug kompleksa otvorenih bazena. 

Vanredna situacija na tom delu proglašena je 10. marta 2023. godine.

-Opštinski Štab za vanredne situacije opštine Bečej je 14. juna na osnovu procene rizika i očekivanog daljeg razvoja situacije na području ugroženom opasnošću izazvanom aktiviranjem bušotine/bunara na kompleksu otvorenih bazena i prestanka nekontrolisanog ispuštanja gasova u nepoznatoj koncentraciji, predložio je predsedniku opštine Bečej da ukine vanrednu situaciju za deo teritorije opštine Bečej – područje Prve mesne zajednice, krug kompleksa otvorenih bazena. Naftna industrija Srbije je obavestila Opštinski štab za vanredne situacije da je Departman za geološka istraživanja i razradu ležišta izveo radove na sanaciji bunara JBB- 1,2,3 i 4, kao i da ne postoji opasnost od poljavljivanja gasova te da se vanredna situacia može ukinuti. Takođe, NIS je naveo da su izvršeni svi neophodni radovi na sanaciji pretakanja gasova iz dubljih slojeva ka površini preko bunara JBB-1,2,3 i 4. Zbog nepostojanja adekvatne tehničke dokumentacije radovi na ovim bunarima su trajali znatno duže od očekivanog. Prvi bunar Jbb-1 je završen u novembru prošle godine, dok su ostali bunari rađeni u period od 28. aprila do 4. maja kada je završeno kompletno cementiranje svih bunara od dna do 40 metara dubine. Na ovaj način možemo smatrati da je kompletna sanacija svih bunara uspešno završena i da više ne postoji opasnost od pojavljivanja gasova u njima. Ovo je i potvrđeno izlaskom specijalista NIS-a iz oblasti zaštite životne sredine koji su u petak 24. maja specijalnim aparatima za detekciju gasova konstatovali da u šahtama bunara ne postoje ni najmanje koncentracije bilo kakvih opasnih gasova, a na prvom mestu metana i ugljen – dioksida, navodi se u obaveštenju poslatom medijima.

Podsetimo, zbog vanredne situacije prošle godine kompleks bazena na otvorenom nije radio. Iz lokalne samouprave su rekli da to ove sezone neće biti slučaj, ali za sad nisu poznati detalji o tome.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име