Kako bi se uredila obala kanala Bogojevo – Bečej, spoj kanala sa Tisom, u dužini od nešto manje od jednog kilometra u Bečeju, prošlog leta je rađeno izmuljavanje. Radove od blizu pet miliona dinara finansiralo je Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“, sektor za hidrosistem DTD, a posao je bio poveren Vodoprivrednom preduzeću „Severna Bačka“ iz Subotice.

Deo tih radova nije bilo i odvoženje mulja, pa je iza mehanizacije ostala deponija sa 7.500 kubika mulja.

Uklanjanje i odvoženje mulja „Vode Vojvodine“ su preko postupka javne nabavke ugovorile sa  DTD VD „Srednja Bačka“ iz Bečeja. Mehanizacija „Srednje Bačke“ mulj prevozi uz šumicu kod stare prevodnice, na zahtev investitora.

Izmuljavanje je deo redovnog održavanja kanalske mreže i omogućava normalno funkcionisanje sistema, plovidbu, navodnjavanje, odvodnjavanje, sve u zavisnosti od namene kanala.

Prostor na kom je bio odložen mulj ne može preko noći da se dovede u idealno stanje, pa će biti potrebno određeno vreme dok se zatravi, a posle održava i kontinuirano uništava štetna vegetacija.

Problem na obali kanala prave i ostaci Fadipove šljunkare koja nije u funkciji. Planirano je da se od prevodnice do mosta preko kanala obe obale urede. Za te je poslove potrebna dodatna mehanizacija koja će biti angažovana na jesen. Bečej bi ovako mogao da dobije adekvatnu takmičarsku stazu za pecanje, koja bi mogla da bude mesto održavanja velikih takmičenja. Bila bi to nadogradnja turizma u Bečeju, dok bi, osim nje, mogli biti iskorišćeni i drugi potencijali prostora duž kanala.

Na novinarsko pitanje iz Ekološkog pokreta Vrbasa navode da nemaju informacije o postojanju značajnijih zagađivača kanala kraj Bečeja. Dakle, ni mulj ne bi trebalo da bude opterećen recidivima otpadnih voda zagađivača. To je na pitanje izvođača radova potvrđeno i od stručnog nadzora naručioca posla.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име