Ovogodišnji laureati pred dodelu nagrada | Foto: Vlastimir Jankov
Ovogodišnji laureati pred dodelu nagrada | Foto: Vlastimir Jankov

Dan opštine Bečej obeležen je i ove godine skromno, svečanom sednicom Skupštine opštine Bečej na kojoj su uručena najznačajnija društvana priznanja – „Prvoavgustovske nagrade“, ali će tokom predstojećeg vikenda, a povodom opštinske svetkovine, u priobalju „panonske princeze“ biti održan Festival na vodi – „Tanderbal Bečej 2017.“

Čelnici slavljenika tokom svečane sednice | Foto: Vlastimir Jankov
Čelnici slavljenika tokom svečane sednice | Foto: Vlastimir Jankov

-Danas je bilo svečano i radno, a tokom vikenda će biti paradno. Uručili smo sedam vrednih priznanja, a tokom „prvenca“ Tanderbala moći ćemo da se malo opustimo, da pokažemo kakvi smo domaćini onima koji nam dođu u gostima, da testiramo sebe koliko smo sposobni da organizujemo manifestaciju takvog i tolikog obima. Posle ćemo sve analizirati, mane ispraviti, a vrline poboljšati, razmišljenje je prvog čoveka bečejske opštine Dragana Tošića.

Podsećanja radi, Dan opštine Bečej, imena Dan ravnopravnosti, obeležava se od 2009. godine 1. avgusta, jer je tog datuma 1774. godine Austrijski dvor, pored srpskog pravoslavnog življa, privilegije i povlastice dao i stanovništvu ostalih veroispovesti Potiskog dištrikta sa sedištem u Bečeju.

 Prepuna sala Gradske kuće u vreme svečane sednice | Foto: Vlastimir Jankov

Prepuna sala Gradske kuće u vreme svečane sednice | Foto: Vlastimir Jankov

Svečana sednica održana je u prepunoj svečanoj sali Gradske kuće Bečej, stare 133 godine. Pored brojnih lokalnih gostiju,  svečanom skupu prisustvovali su zvaničnici republičke i pokrajisnke vlasti, ali i delegacije bratskih i prijateljskih gradova iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rusije i Slovačke i okolnih komšijskih gradova. Parlamentarnom sednicom presedavao je predsednik SO Bečej mr Nenad Tomašević, koji je u svojoj dobrošlici sve pozdravio. Zamenica predsednika lokalnog parlamenta Eržebet Kinka je na srpskom i mađarskom jeziku izgovorila besedu, a onda je predsednik bečejske opštine Dragan Tošić u svom obraćanju ukazao na dobru saradanju s republičkim i pokrajinskim organima, koji su iz svojih fondova duplirali opštinski budžet od milijardu dinara i tako omogućili da se Bečej investiciono trgne i sada je opština pravo gradilište.

„Đidovci“ su oplemenili sednicu kolom... | Foto: Vlastimir Jankov
„Đidovci“ su oplemenili sednicu kolom… | Foto: Vlastimir Jankov

Ove godine Komisija za dodelu godišnjih nagrada se od 12 inicijativa opredelila za sedam, a odbornici su predlog prihvatili. „Prvoavgustovske nagrade“ uručili su čelnici opštine, predsednik Dragan Tošić, predsednik lokalnog parlamenta mr Nenad Tomašević i njegova zamenica Eržebet Kinka, a primili su ih, za doprinos u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite u ime Gerontološkog centra Bečej, direktor dr Đerđ Ric, zatim je umetnički rukovodilac ovdašnjeg KUD „Đido“ Goran Dumanović nagrađen za doprinos u oblasti kulture, generalni direktor Fabrike za preradu soje „Sojaprotein“ Siniša Košutić je laureat u oblasti privrede, Plasni ansambl „Selenca“ MKD „Petefi Šandor“ je nagrađen zbog očuvanja običaja i tradicije u lokalnoj sredini, a nagradu su primili umetnički rukovodioci Ana Kišimre Serda i Arpad Kišimre, u ime Rotari kluba „Stari Bečej“ nagradu za humanitarni rad primio je predsednik Dragan Gligorić, dekan ovdašnje Rimokatoličke crkve Laslo Fuderer za nagrađen za očuvanje dobrih međuljudskih odnosa i u oblasti sporta odbojkaš i trener u ovdašnjem B prvoligašu Bečeju laureat je Nikola Džigurski. Od kako je „Prvoavgustovska nagrada“ 2010. godine počela da se dodeljuje, sa današnjim uručenjima stiglo se do „kote 54“, od kojih je 17 kolektivnih i 37 pojedinačnih.

 ...igrao se i čardaš | Foto: Vlastimir Jankov

…igrao se i čardaš | Foto: Vlastimir Jankov

Dodajmo da je jučerašnja svečana sednica oplemenjena nastupom članova KUD „Đido“, odnosno pevačke i plesne grupe grupe „Selenca“, što je propraćeno dugotrajnim aplauzom. Svečani skup završen je prigodnim koktelom.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име