U organizaciji Prekršajnog suda u Bečeju na Fantastu je održan okrugli sto na temu novog Zakona o javnom redu i miru, izmenama Zakona o oružju i municiji, Zakona o prekršajima i novih propisa iz oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima.
Na ovom okruglom stolu učetvovale su sudije prekršajnih sudova, kao i Prekršajnog apelacionog suda i nadležne policijske stanice sa područja Južnobačkog okruga, osnovnih javnih tužilaštava, kao i Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, predstavnici lokalne samouprave, predstavnici Uprave saobraćajne policije, kao i Agencije za bezbednost saobraćaja.

Prema rečima predsednice Prekršajnog suda u Bečeju Snežane Bašić, organizator ali i ostali učesnici zadovoljni su sastankom koji bi svim učesnicima trebalo da pomogne u daljem radu.

Možda najviše dileme je izazvao novi Zakon o javnom redu i miru, a koji je donet i primenjuje se od ove godine, kojim se unose potpune novine u odnosu na prethodni zakon. Tu pre svega mislim na pojam javnog mesta, pa po ovom zakonu prekršaji koji se učine na mestima koja nisu dostupna pogledima i prisutnosti neodređenom broju, dakle, kuće, stanovi, nisu prekršaj. U tim slučajevima će se ta protivpravna dela sankcionisati kao krivična dela, i to jeste bila ideja zakonodavca. Naravno da je bilo dileme oko toga da li je to baš dobro zakonsko rešenje, neki misle da jeste, a neki da nije. U svakom slučaju, mi ćemo sa ovog okruglog stola poslati poruku i podnosiocu, i predlagaču ovog zakona, jer smatramo da ono što ne valja uvek može da se ispravi, rekla je za portal MojBečej predsednica Prekršajnog suda u Bečeju.

Bila je ovo prilika da se otvori pitanje izmenjenih propisa u vezi sa tahografom I u vezi sa vemenom vožnje u drumskom saobraćaju. Bitne smernice učesnicima okruglog stola za ova pitanja dao je Vladan Nikolić, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije.

Prekršajni sud u Bečeju pokriva četiri opštine: Bečej, Srbobran, Žabalj i Temerin. Kao inicijatoru ovog skupa glavni cilj je bio da se praksa svih učesnika usaglasi. Zaključci sa okruglog stola u Bečeju biće predati dalje, pa i zakonodavcu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име