Dovoljno vezova za sve regataše | Foto: Vlastimir Jankov
Dovoljno vezova za sve regataše | Foto: Vlastimir Jankov

Četvrta, a prva međunarodnog karaktera, regata „Reka 2016.“ u organizaciji Turističke organizacije Stara Pazova i saradnji s 13 vojvođanskih opština i gradova ulazi u završnu fazu, jer će sutra biti 15. dan od kako su učesnici isplovili iz Starih Banovaca i na isto mesto će okončati atraktivno putešestvije.

-Moram da primetim da smo imali, što se vremena tiče, izvanredne uslove. Danas je dan bez sunca, verovatno zato što je 13. po redu, ali već za sutra najavljuju poboljšanje vremena, a to znači da ćemo se u Stare Banovce vrati obasjani suncem kao i kada smo isplovili, bilo je prvo što nam je rekao izvršni organizator Regate „Reka 2016.“ Saša Tabaković.

Deonicu dugu 30 kilometara od Ade do Bečeja regataši su prevalili za tri sata i čekali su ih slobodni vezovi. Neki su odmah posetili restoran – splav „Šlajz“, drugi su, poput Kovinaca, sami postavili sto i stolice na betonski plato, izneli svoju rakiju i počastili se, neki su iskoristili vreme da operu palubu plovila isprljanu noćnom olujom manjeg inteziteta, drugi su pohitali u snabdevanje gorivom, za plovilo i sebe, a bio je i jedan slučaj posete lekaru zbog napada bubrega…

-„Velika porodica“, pa su prisutni različiti problemi, ali su svi bili rešivi. To se posebno odnosi na kvarove u toku plovidbe. Međutim, mi u poslednjem plovilu karavana imamo mehaničara i zahvaljujući dobroj organizaciji sve rešavamo na licu mesta ili u hodu. Imamo iskustvo s prethodne tri regate. Prva je bila Dunavom do ušća Kanala DTD kod ramske tvrđave, onda smo ušli u Kanal do Novog Bečaja, zatim Tisom i Dunavom nazad. Druga regata je bila Dunavom do Đerdapske klisure, a treća Dunavom do Save i onda do Sremske Mitrovice. Ova četvrta je išla Dunavom, Begejom, delom Kanala DTD, Tisom do Segedina, zato ima međunarodni karakter, i nazad Tisom i Dunavom. Uvek isplovljavamo iz Starih Banovaca i uplovaljavamo na isto mesto. U aktuelnoj regati je bilo 68 plovila i nešto preko 200 putnika na njima. Nastariji je osamdesetogodišnji čika Vlada iz Prokuplja, a najmlađa četvorogodišnja Tijana. Cilj regate je promocija nautičkog turizma, pa smo zato u vezi sa turističkim organizacijama svakog grada ili opštine kuda smo se usidrili, nastavlja Saša Tabaković.

Saša Tabaković  | Foto: Vlastimir Jankov
Saša Tabaković | Foto: Vlastimir Jankov

U svojevrsnom rečnom karavanu su različita plovila iz Beograda, Zemuna, Kovina, Novog Sada, Pančeva, Sente, Smedereva, Smederevske Palanke, Sremske Mitrovice, Šapca…

-Nas je najviše, ponosno će grupa Kovinaca sa rakijom na stolu. Kovin ima 10.000 stanovnika i registrovanih 10 plovila, a ovde nas je pet. To je 50 procenata ukupnog broja plovila. Koja sredina je tako zastupljena, pojašnjavaju svoju teoriju o masovnosti Kovinci.

Bečejci su svojim gostima organizovali obilazak znamenitih turističkih destinacija u gradu, a u večernjim satima je, kao i u svakom mestu, bilo druženje na plovilima ili priobalju.

2 KOMENTARA

  1. Zbog čega je toliko bitno da su prvo posetili splav „Šlajz“ gospodine Jankov? Može li se znati čiji je ovo objekat? gde se uliva kanalizacija sa splava?, gde se baca otpad iz kuhinje…jer vidim da mu daješ besplatnu reklamu.

  2. Gospodine Jankov, nešta sam Vas upitao pre 8 dana i želim javni odgovor. Isto pitanje se odnosi i na Opštinsku upravu, sanitarnu inspekciju, komunalnu inspekciju i inspekciju rada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име