Toplana Bečej

Ustavni sud utvrdio je da tarifni sistem za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom na teritoriji opštine Bečej nije u saglasnosti sa zakonom, piše u odluci Ustavnog suda od 17. septembra ove godine objavljena je ove sedmice u Službenom listu opštine Bečej.

Sporni tarifni sistem prestaje da važi danom objavljivanja odluke Ustavnog suda u „Službenom glasniku Republike Srbije“.

Ustavnom sudu je, kako se navodu u odluci, podneta inicijativa za pokretanje postupka za ocenu zakonitosti Tarifnog sistema koji primenjuje Javno preduzeće „Toplana‟ Bečej od 2018. godine, nakon usvajanja Skupštine opštine Bečej.

-Polazeći od toga da je Zakonom o energetici jasno određeno da cenu snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom utvrđuje energetski subjekt na osnovu Metodologije koju je donela Vlada, i kojom su, saglasno Zakonu, određene tarifne grupe, tarifni elementi, tarife, način izračunavanja tarifa za toplotnu energiju i određena procedura za podnošenje i odobravanje cena kao i uslovi i pravila za promenu cena toplotne energije, te da, saglasno odredbama Zakona o energetici i Zakona o komunalnim delatnostima jedinica lokalne samouprave nema nadležnost da donosi tarifne sisteme i određuje tarifne grupe krajnjih kupaca, tarifne elemente, tarife i način njihovog izračunavanja za obračun toplotne energije koja se isporučuje krajnjim kupcima toplotne energije, uslove i postupak za podnošenje zahteva za promenu cene toplotne energije, odnosno da svojim aktom uredi pitanja koja su predmet uređenja osporenog Tarifnog sistema, Ustavni sud je utvrdio da osporeni Tarifni sistema za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom na teritoriji opštine Bečej, iz navedenog razloga, u celini nije u saglasnosti sa zakonom, piše, između ostalog, u odluci.

Inače, Ustavni sud Republike Srbije je samostalan i nezavisan državni organ koji štiti ustavnost i zakonitost i ljudska i manjinska prava i slobode.

Odluku pročitajte OVDE.

3 KOMENTARA

  1. O da Vlado , ja kao korisnik toplane cu ih sigurno tuziti i toplanu i opstinsku upravu jer je nelegalno poslovala na nasu stetu. Meni licno je naneta steta preko 1 milion dinara. LEPOTA!!!!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име