Dvadeset i dva odbornika je podržalo, a šest je glasalo protiv predloga odluke o rebalansu lokalnog budžeta. U prvih devet meseci 47,14 odsto sredstava je realizovano u odnosu na ono što je bilo planirano.

Četvoroipočasovno jučerašnje (18. novembar), 16. po redu, zasedanje lokalne skupštine obeležile su žučne rasprave, a najviše se polemisalo o opštinskoj kasi, odnosno rebalansu i o izveštaju o izvršenju odluke o budžetu za prvih devet meseci ove godine. Predsednik opštine Vuk Radojević je i ovog puta naglasio da je aktuelna vlast zatekla dugovanja od 222 miliona dinara, te da su ona svedena na 60 miliona, dodavši, između ostalog, da je aktuelna vlast izdavanjem državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup trostruko povećala prihode u odnosu na ranije.

Na te reči nadovezao se Budislav Medurić, odbornik Demokratske stranke, rekavši da „rebalans nije nastao zbog dugovanja, već zbog sporijeg priliva planiranih sredstava“. Za govornicom se ubrzo ponovo našao Radojević i kritike opozicije okarakterisao kao hrabre, jer, kako je naveo „s obzirom na to kako se svi iz opozicione odborničke grupe DS javljaju i kritikuju, ispada da su mnogo hrabri, ali ne zato što se nikoga ne boje, već zato što se ne stide. Barataju s poluistinama, a ne punim informacijama. Niko ne spori vaše ideje, ali ste ostali na njima, a mi pravimo vidljive iskorake u realizaciji ideja.“

Vlast i opozicija nisu složni oko stanja u lokalnoj kasi i oko trošenja sredstava, ali su istog mišljenja kada je u pitanju Odluka o izmenama Odluke o postavljanju i uklanjanju montažnih objekata privremenog karaktera, koja je na predlog šefa odborničke grupe DS Slobodana Zlokolice vraćena na „doradu“. Istu slučaj se, za malo, mogao dogoditi sa davanjem saglasnosti na rebalans programa poslovanja Direkcije za izgradnju. Zlokolica je zatražio odgovore na pitanja u vezi sa tim dokumentom, ali, budući da je direktor tog preduzeća Goran Matić i izvestilac o ovom pitanju, zbog sastanka sa predstavnicima nemačke firme napustio sednicu nešto pre nego što je tačka došla na red, a zamenika nije bilo, šef demokrata je ostao bez pojašnjenja nedoumica u vezi sa promenama u tom preduzeću.

Zlokolica je prvo instistirao da se o ovome glasa na narednoj sednici, ali je Radojević uspeo da ga odgovori od daljeg prvobitne odluke, te je tačka usvojena. Tu se činilo da je sa žučnijim raspravama završeno, međutim, viši tonovi začuli su se ubrzo, dve tačke kasnije. Naime, najavu Zlokolice da bečejske demokrate neće glasati za Zaključak o prihvatanju Rešenja o utvrđivanju početne cene za otuđenje, odnosno davanje u zakup građevinskog zemljišta, predsednik opštine je ocenio kao skandaloznu. Tačnije, u pitanju je davanje u zakup zemljišta nemačkom gigantu „Ka ve es- u“, koji će, kako predstavnici vladajuće koalicije navode, otvoriti 250 radnih mesta i u opštinski budžet sliti 43 miliona dinara.

Opravdanje što demokrate neće podržati ovaj dokument šef bečejskog DS vidi u tome što Skupština opštine Bečej nije nadležna u ovom slučaju, već izvršna vlast, te odbornici ne bi trebalo o njoj ni da se o izjašnjavaju. To, kako je Zlokolica pojasnio, „ne znači da DS ne podržava strane investicije u Bečej, naprotiv. Ali, odbornici o ovoj tački ne treba da se izjašnjavaju, njoj nije mesto na dnevnom redu.“ Odgovarajući na kritike demokrata na to da nema planiranih sredstva namenjenih za podršku malim i srednjim preduzećima, prvi čovek opštine kazao je da se apsolutno slaže sa tim da treba pojačati „nivo mera“ prema preduzetnicima.

Radojević se u svom izlaganju ovim povodom osvrnuo i na lokalno udruženje preduzetnika. -Ali, hajde da budemo do kraja realni. Imamo opštinsko udruženje preduzetnika koje ne funkcioniše. Sa kim mi da sarađujemo? Svi članovi upravnog odbora su dali ostavke, samo predsednik funkcioniše i egzistira. Koje je to virtuelno udruženje preduzetnika, upitao je Vuk Radojević.

Novi predstavnik opštine Bečej u skupštini društva Potisje – Bečej doo je Željko Plavšić. Inače pomoćnik predsednika Radojevića zadužen za komunalne delatnosti i infrastrukturu, u buduće će zastupati interese opštine u tom preduzeću. Pored svega navedenog, juče je usvojena i revidirana strategija održivog razvoja opštine Bečej. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име