Pravljenjem velike štrudle, takmičenjem tri generacije žena (bake, majke, unuke) u pravljenju štrudli, izborom za najbolju štrudlu, kao i takmičenjem u brzom jedenju istih, upotpunjen je ovogodišnji program manifestacije Dani sela Novog Miloševa, ovim svojevrsnim Festivalom štrudle.

 

 

Štrudle, ili kako u Novom Miloševu vole da kažu, gibanice sa makom, rogačem, orasima, jabukama, višnjama, i ove godine su na manifestaciji Dani sela Novog Miloševa bile jedan od glavnih razloga da se poseti seoska slava Sveti Ilija. Mameći svojim izgledom i ukusom, već tradicionalno poslastica su svih gurmana koji odluče da posete Novo Miloševo.

Festival štrudli godinama je jedan od zaštitnih znakova ovog naseljenog mesta u opštini Novi Bečej, kao i čuvena gibanica sa sirom, gurmanski specijalitet novomiloševačkih žena. Uz bogat kulturno-umetnički program, razna takmičenja, Novomiloševčani su poslednjih godina stvorili prepoznatljivu manifestaciju. Tome u prilog govori i rekordan broj ovogodišnjih posetilaca. Sada već tradicionalno, manifestacija je počela takmičenjem u kuvanju riblje čorbe Zlatni kotlić 2014, a organizatori takmičenja, USFV „Teodor Pavlović“ i Udruženje žena Novog Miloševa, više su nego zadovoljni brojem ovogodišnjih takmičara. Pred takmičenje u kuvanju riblje čorbe, u organizaciji Omladinskog kluba Novo Miloševo i uz pomoć volontera Kancelarije za mlade opštine Novi Bečej, održana je i Dečija ulica, koncept koji se već godinama može videti u okviru novobečejske Gospojine, sa mnoštvom radionica i sadržaja za najmlađe. Bogat kulturno-umetnički program okupio je, kao i svake godine, goste iz zemlje i inostranstva. Predsednik USFV „Teodor Pavlović“ iz Novog Miloševa i jedan od domaćina, Duško Pajić, kaže da su organizatori učinili sve u svojoj moći da organizacija protekne u najboljem redu: „Po prvi put su nam došli dragi gosti iz opštine Kraljevo. Iako su putovali dugo, odigrali su profesionalno i ovo je saradnja koja će u budućnosti sigurno potrajati. Takođe, imali smo i goste iz Rumunije.“ Petar Kolović, predsednik Kulturnog centra Samaila iz opštine Kraljevo, oduševljen je prijemom. Prema njegovim rečima, Kulturni centar Samaila po prvi put gostuje u Vojvodini. Samo reči hvale imaju i gosti iz Rumunije, folkolorni ansambl Floare iz Neraua iz Rumunije. Kalin Kožokaru, predsednik Udruženja, kaže da su se s velikim zadovoljstvom odazvali pozivu svojih kolega iz Novog Miloševa: „Bilo nam je vrlo lepo, i deca i svi ostali smo vrlo zadovoljni. Hvala i Rumunima iz Kikinde koji su dali sve od sebe da budemo ovde.“

Uz dobru atmosferu, odličnu hranu i mnogobrojne posetioce, manifestacija je završena koncertom grupe Amadeus, a žurka u Novom Miloševu je potrajala do jutarnjih časova. Nakon novomiloševačkih Dana sela, svi s nestrpljenjem očekuju jednu od najvećih manifesatacija koja se održava u čitavom regionu, novobečejsku Gospojinu. Pripeme uveliko traju, a ovogodišnji slogan manifestacije „Ako hoćeš, samo se nasmeši.“, mami na ludi provod, u Novi Bečej.

 

Izvor: Nevena Subotić, odnosi sa javnošću opštine Novi Bečej

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име