Zbog havarije na arteškom bunaru u Donjem gradu opštinski štab za vanredne situacije proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji Druge mesne zajednice.

Vanredna situacija je proglašena zbog opasnosti izazvane aktiviranjem arteškog bunara na uglu Nikole Tesle i Republikanske i nekontrolisanom ispušanju gasova u nepoznatoj koncentraciji u cilju preduzimanja hitnih i operativnih mera zaštite i spasavanja na tugroženom delu teritorije opštine Bečej.

U pitanju je havarija na bunaru koji je godinama zapečaćen i nije funkciji. Bušotina, koja postoji od 2005. godine i nije radila godinama, počela je da se peni pre više od nedelja dana, iz nje izlazi voda, ali i pesak i gas poput metana, ali nadležni kažu da količina u ovom trenutku nije opasna.

Do oštećenja je najverovantije došlo jer je nepoznato lice naletelo automobilom.

Policija je zatvorila saobraćaj u delu Republikanske ulice od Nikole Tesle do Hajduk Veljkove. Preporuka je da se ne boravi u tom delu. Ekipa Naftne industrije Srbije bi trebalo da uradi procenu bezbednosti.

Štab za vanredne situacije jutros je preporučio vrtiću u tamošnjoj školi da boravak dece i zaposlenih organizuju mimo ovih objekata.

-Što se tiče novonastale situacije u Donjem gradu ovako smo obavestili roditelje: za poludnevni boravak decu mogu ostaviti kod kuće pa im nećemo naplati za te dane ili onima kojima je neophodno decu ćemo smestiti u vrtić Duga u Novom selu. Celodnevni boravak će slično: ukoliko roditelji mogu da se snađu mogu da ostave decu kod kuće i nećemo im naplatiti za te dane boravak ili će moći da dovode decu u vrtić Kolibri u centru. Zaposlene ćemo rasporediti, navodi iz vrtića.

Mere:

  1. Nalaže se JP „Vodokanal” Bečej da preduzme hitne mere u koordinaciji i organizaciji zatvaranja (likvidacije) arteškog bunara na uglu Nikole Tesle i Republikanske, tačnije ispred prodavnice SP market sa nadležnim institucijama.
  2. Nalaže se JP „Komunalac” Bečej da preduzme hitne mere postavljanja znakova i preusmeravanja saobraćaja u delu ugrožene teritorije u skladu sa Rešenjem nadležnog odeljenja OU Bečej.
  3. Nalaže se Odeljenju za Urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove, saobraćaj i inspekcijski nadzor Opštinske uprave opštine Bečej nalaže se mera pojačanog nadzora nad subjektima iz tačke 1.i 2. ovog zaključka.
  4. Nalaže se obustava rada Dečijeg vrtića „Labud Pejović”- vrtić „Sunčica“ i Osnovne škole „Petefi Šandor” Bečej i organizacija nastave u skladu sa mogućnostima dok traje opasnost na ugroženom delu teritorije opšine Bečej.
  5. Mere propisane ovim zaključkom primenjuju se počev od 8.3.2023. godine i traju dok traje opasnost na ugroženom delu teritorije opšine Bečej.
  6. Opštinski štab za vanredne situacije opštine Bečej apeluje na sve građane da obrate pažnju i izbegavaju kretanje na tom delu teritorije.

1 KOMENTAR

  1. Kao sto vidite, bušotina na zaštićena zabetoniranom ogradom, koja nije oštećena, pa se postavlja pitanje, kako je mogao automobil naleteti?
    Pre će biti da se iz nekog razloga povećao pritisak gasa, a Bečej leži na nalazištu gasa, i taj pritisak je podigao betonsku ploču ispod koje je izlazila voda i dr. A te sive cevi koja se vidi na snimku do danas nije bilo, postavljena je danas.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име