Dugogodišnji dobrovoljni vatrogasac i radnik opštinske uprave Bečej, Varga F. Jožef, odlikovan je ordenom Zlatni krst, koji dodeljuje Vatrogasni savez Srbije povodom Dana vatrogasaca Srbije.

Varga je ovim povodom rekao da je ovo značajno priznanje, podsticaj da u budućnosti radi još više i bolje i istakao značaj angažovanja dobrovoljnih vatrogasaca, koji su preteča profesionalnih vatrogasaca Republike Srbije. On je dodao da su u planu pripreme dobrovoljnih vatrogasnih jedinica u svim naseljenim mestima opštine Bečej, na čemu će lično raditi u narednom periodu.

Predsednik Skupštine opštine Bečej, Peter Knezi čestitao je Vargi na dobijenom odlikovanju, pohvalio njegov doprinos lokalnoj samoupravi i rekao da veruje u nastavak uspešne vatrogasne karijere, kojoj će ovaj orden biti podsticaj više.

Varga F. Jožef se vatrogastvom bavi punih 25 godina, predsednik je Vatrogasnog Saveza Bečeja, zatim Dobrovoljnog Vatrogasnog Društva Bačkog Petrovog Sela i predsednik Stručnog Operativnog Tima za zaštitu od požara i eksplozije, pri štabu za vanredne situacije opštine Bečej. Varga u poslednjih deset godina, kao član Štaba za žetvu obučava učesnike u žetvenim radovima, a takođe je obučavao i sve generacije vojnika koji su služili civilni rok u opštini Bečej na teme zaštite od požara, evakuacije stanovništva itd. On je, pored ordena Zlatni krst, nosilac i zlatne značke Vatrogasnog Saveza Vojvodne, zatim Ordena Vatrogasnog Saveza Srbije i najvišeg čina u Dobovoljnom Vatrogastvu – Viši vatrogasni oficir I klase.

Orden Zlatni krst dodeljuje Vatrogasni savez Srbije, stručna i humanitarna društvena organizacija u oblasti zaštite od požara koja je pre više od 130 godina osnovana za teritoriju Republike Srbije. Već tada se uvidelo da ovakav težak i mukotrpan posao ne može adekvatno da se plati. Vatrogasna priznanja nastaju kao jedini oblik satisfakcije dobrovoljnih vatrogasaca za njihov rad. I do dan danas je ostalo tako.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име