Za razliku od prvenstva države u vaterpolu, koje je počelo da se igra na ovim prostorima 1921. godine i prvi šampion države bio je klub SSU iz Sombora, kup u današnjem obliku takmičenja počeo je da se igra 1973. godine.

Daleko najuspešniji klub je Partizan Rajfajzen iz Beograda, koji je do sada osvojio 23 trofeja kupa i to, 12 u državi imena SFRJ, 5 u SRJ i SCG, a poslednjih 6 kao pobednik takmičenja u Srbiji. Interesantno je napomenuti da je Bečej drugi na večnoj listi sa šest osvojenih trofeja kupa u periodu od 1996. do 2001. godine, kada je istovremeno osvajao i titulu državnog prvaka.

Redosled ostalih osvajača trofeja kupa su Jadran iz Herceg Novog (3), Jug iz Dubrovnika, POŠK iz Splita i Crvena zvezda iz Beograda sa po dva trofeja u vitrinama, a sa po jednim peharom u najmasovnijem takmičenju su: KPK sa Korčule, Kotor, Mladost iz Zagreba, Primorac iz Kotora i Radnički iz Kragujevca.

Znači, od učesnika aktuelne završnice kupa Srbije, trofeje su osvajali Partizan Rajfajzen 23 puta, Crvena zvezda iz Beograda 2 puta, Radnički iz Kragujevca jedanput, dok Vojvodina iz Novog Sada nije imala to zadovoljstvo. Kada je kup Srbije u pitanju, ovo će biti jubilarno deseto takmičenje. Partizan se radovao šest puta, Crvena zvezda dva puta, Radnički jedanput. Kome će pripasti novi, deseti, trofej kupa Srbije, znaće se 5. decembra oko 22 sata, kada će se završiti finalna utakmica u legendarnom bazenu „hrama sportova“ kraj Tise. Sudeći prema igrama ove sezone, momci sa Banjice slove za favorita i smeši im se 24. trofej, ali… Kup je svojevrsno takmičenje, prepuno iznenađenja, pa…

Najbolja potvrda toga je utakmica osmine finala kupa Srbije u fudbalu, gde je ubedljiva Crvena zvezda pre par dana doživela debakl pred svojim navijačima od Borca iz Čačka, koji je pobedio sa neverovatnih 5:1!? Zato, ostavimo prognoze po strani i čekajmo da vidimo kako će se stvari odvijati u vodi bečejskog bazena.

Foto: Ilustracija

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име