Večeras 6. jula od 19 sati u Gradskom muzeju Bečej biće postavljena izložba predmeta pokućstva iz etnološke zbirke. Autor izložbe Naš Domazluk je Dušan Ivetić.

-Nukleus postavke činiće predmeti koji su se koristili za pripremanje hrane, razni mlinovi za kafu, orahe, biber. Razni drveni slanici, drvene kašike, viljuške i drugi predmeti vezani za kuću i okućnicu. Na izložbi će se naći i razne lampe koje su služile za osvetljavanje prostorija, ali i razni kalupi koje je muzej dobio od porodice Đere, vlasnika ciglane pre Drugog svetskog rata, navodi autor.

Izložbu će upotpuniti i pletene korpe različitog oblika i veličine, koje su se pravile od rogozine i vrbovog pruća.

-Nekada su majstori pri izradi korpi od pruća, s jeseni, obično u oktobru, sadili vrbe i kada su bile spremne za obradu sekli su ih pri dnu i nosili kući gde su ih sortirali. Nakon toga, pruće se vezivalo u velike gomile i tako vezano kuvalo u velikim kazanima nekoliko sati. Posle kuvanja, kada se voda ohladila, pruće se vadilo i skidana mu je kora. Zatim se pruće raširilo i sušilo na suncu i tada je bilo spremno za rad. Pre rada pruće se umakalo u vodu da bi dobilo na savitljivosti i da ne bi pucalo u toku same obrade. Prut se obično delio na tri dela i ti delovi su se provlačili kroz posebne drvene oblice koje su zarezane u žljebove. U tim žljebovima pruće se cepalo. Srž se zatim, pomoću noža, odstranjivala ručno. U zavisnosti od modela rade se razne vrste pletenja: okruglo, kockasto, ovalno i drugi oblici. Uvek se prvo uradi dno koje se zatim ekserom pričvrsti za klupu da bi gornji deo mogao slobodno da se radi, objasnio je Dušan Ivetić.

Na izložbi će biti predstavljeni i razni kalupi koji su se koristili za izradu liciderskih kolača i koji su izrađivani od pleha. Osim toga, tu će se naći i oni predmeti koji su služili za pripremanje hrane. Naći će se avani, kako drveni tako i metalni, naćve i drugi predmeti vezani za pripremanje hrane.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име