Prva javna rasprava o nacrtu teksta revidirane Strategije lokalnog održivog razvoja opštine Bečej za period 2013 – 2020, organizovana je danas (sreda, 18. septembar) u zgradi opštine. Jednoipočasovnom skupu prisustvovalo je oko 80 žitelja najveće potiske opštine, među kojima je bilo čelnika opštine, rukovodilaca javnih preduzeća i ustanova, sekretara mesnih zajednica, predstavnika civilnog sektora, vladajućih i opozicionih političkih partija, ali učenika srednjih škola, kao i studenata.

Umesto predsednika opštine Bečej Vuka Radojevića, kako je najavljeno, na sastanku je govorila njegova zamenica Tamara Ivanišević. Prezentaciji revizije strategije prisustvovao je i direktor Regionalne razvoje agencije Bačka Srđan Vezmar. Koordinator Koordinacionog tima za reviziju Strategije lokalnog održivog razvoja opštine Bečej Radovan Stojanović je u kratkim crtama, u vidu prezentacije, govorio o načelima revizije strategije.

Kako je rečeno, ovaj dokument predstavlja dugoročni projekciju razvoja bečejske opštine, gde su precizirani strateški ciljevi, sa merama i aktivnostima koje dovode do realizacije tih definisanih ciljeva i to u sedam oblasti planiranja. Cilj strategije, kako je pojašnjeno, jeste u tome da uravnoteži tri ključna faktora, odnosno tri stuba održivnog razvoja, a to su: održivi razvoj ekonomije, privrede i tehnologije, održivi razvoj društva na bazi socijalne ravnoteže i zaštitu životne sredine uz racionalno raspolaganje prirodnim resursima. Iz prethodne Strategije, koja se odnosi na period od 2007 – 2017 sačuvan je, kako je ocenjeno, „dobar deo”.

Prema rečima zamenice predsednika opštine do usvajanja ovog „krovnog dokumenta, koji bi trebalo da odredi prioritete u razvoju Bečeja”, a iz kog treba da proizađe lokalni akcioni plan, koji se, kako je Ivaniševićeva rekla, već priprema, biće organizovana bar još jedna javna rasprava. Kako je objasnio direktor RRA Bačka, inače nosilac izrade Strategije, sve opštine prave reviziju svojih strategija, a taj posao treba da se finalizuje do kraja godine, odnosno, najkasnije do prvog kvartala naredne godine. To je, kako je istakao, neophodno i zbog toga što predstoji novi budžetski period u Evropskoj uniji. Strategije moraju biti u skladu sa nacionalnim i globalnim dokumentima, a bez njih lokalne samouprave ne mogu da apliciraju fondovima prekogranične saradnje, kao što je to, recimo, IPA. Nakon prezentacije revidirane strategije, organizovana je i diskusija, a predlozi će, kako je rečeno, biti razmatrani, te uvršteni u finalni dokument.

Predsednik Bečejskog udruženja mladih (BUM) Aleksandar Đekić upitao je, između ostalog, da li će u ovaj revidirani dokument biti uvršteno osnivanje Saveta za mlade u opštini Bečej, te ukazao na to da bi valjalo da se broj ciljeva kojih se tiču mladih poveća, te da se oni usklade sa Nacionalnom strategijom za mlade. On je predložio i da se kao aktivnost Strategije uvrsti i Lokalni plan za borbu protiv korupcije, koji je BUM izradio u okviru Koalicije za nadzor javnih finansija, a koji je finansirala Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.

U diskusiju se uključio i član tima koji je pripremao Strategiju za period 2007 – 2017 Zoran Subotički, te, između ostalog, ukazao na to da, na nacionalnom nivou, nedostaje metodologija implementacije ovakvih dokumenata, i to označio kao veliki nedostatak.

Pomoćnik predsednika opštine zadužen za komunalne poslove i infrastrukturu Željko Plavšić sugerisao je da se uvrsti i posao energetskog menadžera koji bi radio pri opštini Bečej, što je i predviđeno u resornim zakonima. Među onima koji su predlagali novine za pobošljanje strategije bio je i direktor Direkcije za izgradnju Bečej Goran Matić. On je dao predlog da se pri lokalnoj samoupravi organizuje služba za upravljanje opštinskom imovinom, te najavio da je, u skladu sa Zakonom o javnoj svojini, lokalna samouprava počela popisivanje opštinske imovine.

NACRT STRATEGIJE ODRŽIVOG RAZVOJA OPŠTINE BEČEJ

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име