U ovom serijalu predstavljamo mogućnost vežbanja kod kuće ili u dvorištu. Vežbe su namenjene svim generacijama u skladu sa njihovim fizičkim mogućnostima.

Vežbe predlažu profesori fizičkog vaspitanja Strahinja Gavrić i ja, Goran Strajnić, a demonstratori su Marko Džigurski i Nikola Kopre.

Serijal smo podelili u tri grupe vežbi.

U prvog grupi su vežbe oblikovanja i istezanja, u drugoj su vežbe po kardio programu, a u trećoj grupi su vežbe snage.

Sada je pred vama serija vežbi oblikovanja i istezanja.

Vežbe oblikovanja i istezanja se uvek rade na početku treninga. Mi smo uradili osnovne vežbe za zagrevanje glave i vrata, ramenog pojasa i ruku, trupa i nogu. Za svaku gore navedenu regiju smo uradili po nekoliko vežbi. Potrebno je da vodite računa o doziranju kada radite vežbe. Mi smo svaku vežbu ponavljali od šest do osam puta. Vežbe je potrebno raditi punom amplitudom da bi imale efekat.

Marko Džigurski i Nikola Kopre
Marko Džigurski i Nikola Kopre

Nikada nemojte praviti nagle pokrete kod vežbi zagrevanja. Vežbama oblikovanja i istezanja pripremamo telo za vežbanje, postepeno podižemo temperaturu tela, stimulišemo rad srca i pluća. Ovim vežbama zagrevamo i pripremamo mišiće i zglobove čime se smanjuje mogućnost povrede u toku daljeg vežbanja.

Pogledajte prvi deo serijala Vežbajmo kod kuće

1 KOMENTAR

  1. Interesantno. Da li mogu instruktori da objasne zasto se prvo zagrevaju pa istezu? Uvek sam mislio da je obrnuto. Posto sam dosta davno pohadjao casove fiskulture – da li bi mogli da pojasne? Hvala unapred!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име