Dragan Dobrašinović | Foto: Media centar Beograd
Dragan Dobrašinović | Foto: Media centar Beograd

Predsednik skupštinskog Odbora za finansije Veroljub Arsić udaljio je građanskog nadzornika za javne nabavke Dragana Dobrašinovića sa sednice Odbora, ocenjujući da je na sednici iznosnio političke stavove, a ne stručni izveštaj o postupku javne nabavke za izgradnju železničke stanice „Prokop“. Dobrašinović je rekao da je bilo opstrkukcije, a da nadležni organi nisu uradili ništa da vrate postupak u okvire zakona.

Veroljub Arsić je najpre oduzeo reč Draganu Dobrašinoviću, a potom pozvao skupštinsko obezbeđenje da ga udalji sa sednice Odbora, navodeći da na sednicama skupštinskih odbora političke stavove mogu da iznose samo narodni poslanici i niko drugi, prenosi Tanjug. Dobrašinović je potom novinarima rekao da postupak javne nabavke za rekonstrukciju železničke stanice „Prokop“ ima „izraženu političku dimenziju“ i da je to prva faza izgradnje projekta „Beograd na vodi“.

– ‘Beograd’ na vodi je centralni politički, ekonomski i marketinški projekat Vlade Srbije“, rekao je Dobrašinović, i dodao da sve to stoji u izveštaju građanskog nadzornika Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava iz Prokuplja, koji je dostavljen Odboru za finansije. Dobrašinović je rekao da je u postupku javne nabavke za Prokop prekršeno pravilo integriteta postupka, tvrdeći da je cena javne nabavke preuveličana za oko 5,9 miliona evra, jer je prvobitna cena procenjena na 20,25 miliona a na kraju je bilo oko 26 miliona evra. Prema njegovim rečima, interesantno je da je ponuđač koji je dobio posao – „Energoprojekt Holding“ dostavio ponudu koja je bila niža samo 0,87 odsto od maksimalne cene, što, kako je rekao, „govori da je neko bio dobro obavešten“.

 – Ono što je bilo karakteristično za ovaj postupak je opstrukcija građanskog nadzornika od strane naručioca, nedostatak konkurencije, pošto smo imali samo jednu ponudu za posao vredan 26 miliona evra, i dodeljivanje ugovora uz kršenje antikorupcijskih odredbi zakona o javnim nabavkama. Indikativno je bilo, a pokazuje se kao pravilo i u drugim postupcima koje nadgledaju građanski nadzornici jeste da Uprava za javne nabavke nije ništa preduzela kako bi stvari vratila u okvire zakona, kazao je Dragan Dobrašinović.

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava iz Prokuplja, kako je dodao, podneo je tužbu  sudu. Veroljub Arsić izjavio je da je građanski nadzornik Dragan Dobrašinović o eventualnim nepravilnostima postupka javne nabavke za izgradnju beogradske Železničke stanice „Prokop“ trebalo prvenstveno da obavesti nadležno tužilaštvo i policiju. „O samom postupku Odbor Skupštine Srbije za finansije nije obaveštavao do završetka samog postupka, što je takođe pogrešno“, rekao je Arsić novinarima posle sastanka odbora. Arsić je istakao da će Odbor za finansije od Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki zatražiti dokumentaciju o tom predmetu, kako bi se utvrdilo da li je poštovana zakonska procedura.

Programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić ocenio je da je sve što su danas izneli građanski nadzornici o sprovođenju javnih nabavki „vapi za dodatnim ispitivanjem od strane državnih organa, Državne revizorske institucije i skupštinskog Odbora za finansije“. Kao ilustrativni primer, Nenadić je naveo izveštaj Građanskog nadzornika za javnu nabavku izgradnje prve faze železničke stanice Prokop, gde je povećana prvobitno planirana vrednost radova za 5,9 miliona evra i to samo po sebi ne bi bilo bitno da je u postupku javne nabavke postojala konkurencija, jer bi se u procesu nadmetanja došlo do najpovoljnije cene.

Ponuđač učestvovao u pripremi dokumentacije za javnu nabavku

Kako u svom izveštaju Toplički centar za demokratiju i ljudska prava navodi na otvaranju ponuda kao predstavnik „AŽD Praha” d.o.o. Prag, je prisustvovao Predrag Nešković, bivši direktor Sektora za elektrotehničke poslove u „Železnicama Srbije” a.d. postavljen na to mesto 23.5.2005. godine gde je i radio u celokupnom periodu izrade Glavnog projekta za izgradnju „Prokopa“, a u „AŽD Praha” d.o.o, članu grupe ponuđača „Energoprojektoprema” a.d, je zasnovao radni odnos 01.10.2013. godine, odnosno 15 dana nakon što je Naručilac pokrenuo postupak predmetne javne nabavke. Građanski nadzornik je uvidom u Zapisnik o otvaranju ponuda od 28.2.2014. godine utvrdio da je Predrag Nešković, u ime „AŽD Praha” d.o.o, potpisao zapisnik što je u suprotnosti sa antikorupcijskim odredbama Zakona.

DETALJAN IZVEŠTAJ GRAĐANSKOG NADZORNIKA O SPROVEDENOM POSTUPKU NADGLEDANjA JAVNE NABAVKE RADOVA NA REKONSTRUKCIJI KAPACITETA ZA PRIJEM, OTPREMU I UPRAVLjANjE SAOBRAĆAJEM VOZOVA U ŽELEZNIČKOJ STANICI BEOGRAD CENTAR – FAZA I

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име