Planinarsko društvo „Leson-Bečej“ iz najvećeg grada kraj Tise uspešno je organizovalo tradicionalnu, sedmu po redu, akciju ravničarenja u Parku prirode „Stara Tisa“ kod Bisernog ostrva.

 

 

Akcija po imenu „Pešačimo u prirodi“ okupila je preko dve stotine učesnika u četiri discipline. Karavan od tridesetak biciklista je prvi krenuo do Čuruga i nazad u dužini oko 22 kilometra. Više od 110 ljubitelja prirode je ravničarilo u dve grupe. Jedni su išli „stazom zdravlja“ do dvorca Rohonci na Bisernom ostrvu i nazad, što je oko petkilometara, a drugi su u suprotnom pravcu savladali distancu dugu 12 kilometara. Prvi put je održano i takmičenje u orijentaciji sa oko 70 takmičara.

-Tačno, ovo je prvi put, a ubuduće će u okviru bečejske akcije redovno biti i takmičenje u orijentaciji, koje će se bodovati za Ligu Vojvodine. Takmičenje je ekipno i svako društvo koje ima i sekciju za orijentaciju dobro je došlo, upoznao nas je s novinom u bečejskoj akciji potpredsednik Planinarskog saveza Vojvodine i predsednik Komisije za orijentaciju Rade Radovanović iz vršačkog Planinarskog društva „Kompas“. Ovakva vrsta ljubavi prema prirodi, naglašavaju planinari iz Vršca, Zrenjanina, Kikinde, Novog Sada, Siriga, Sombora, Subotice i drugih sredina, stiče se od rane mladosti i vremenom se ne gasi. Mnogi su spremni da kažu da ovakve akcije okupljaju učesnike od 7 do 77 godina. -Naša akcija ima drugačije vremenske granice. Godinama unazad najstariji učesnik našeg ravničarenja je čika Branko Srnić iz Siriga sada sa svojih 85 godina. Epitet najmlađeg učesnika, drugu godinu zaredom, pripada članu našeg Društva četrnaestomesečnom Arturu Ricu iz Bečeja, koji je uz pomoć majke Judit i oca Daniela uspešno stigao na cilj i onda odvadio dobar deo iz tanjira sa ribljim paprikašem. I ostali su, posle pešačenja, nastavili zajedničko druženje uz ukusan „fiš paprikaš“, jedinstveno vino krokan s Bisernog ostrva i neizbežnu muziku tamburaša. Prezadovoljni smo kako je sve proteklo i svi su najavili dolazak i iduće godine, rekla nam je zadovoljna predsednica bečejskih planinara Mira Vuković. Čitavu akciju „vidovdansko biserno ravničarenje“ oplemenili su slikari Likovne sekcije „Duga“ iz Bečeja, koji su nalazili predivne motive u Parku prirode i preneli su ih na papir ili platno.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име