Foto: Ilustracija

Od 107 registrovanih informativnih portala u Vojvodini, samo 34 je imalo u proteklih godinu dana kritičke tekstove na rad lokalne samouprave i izvršnih organa vlasti, rezultati su analize Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE).

VOICE je putem sajta „onlajnmediji“, čiji je osnivač „Share“ fondacija i koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, mapirao i analizirao sve informativne registrovene portale u Vojvodini, koji svoj sadržaj plasiraju na srpskom jeziku.

Rezultat analize pokazuje da gotovo 70 odsto medija u proteklih godinu dana nije imalo nikakve zamerke na rad lokalne samouprave, republičke i pokrajinske vlade i nisu bili otvoreni za mišljenja opozicionih partija.

Prema analizi VOICE-a, u svega dvanaest opština u Vojvodini, od ukupno 45, deluju kritički mediji, dok u čak 18 opština ne postoje registrovani onlajn mediji.

Mapa medija | Foto: voice.org.rs

– Iako može delovati zabrinjavajuće činjenica da u polovini vojvođanskih opština nema registrovanih onlajn medija, medijski ekosistem Vojvodine je takav da je možda i bolje što ih nema. Skorije analize Novosadske novinarske škole i Nezavisnog društva novinara Vojvodine pokazuju da postoji velika grupa vojvođanskih portala koji su samo nominalno lokalni, a suštinski služe kao propagandne platforme vladajuće stranke. Na njima se mogu naći neke osnovne, šture informacije o problemima na lokalu, koje su odabrane tako da ne iritiraju vlast, ali i tople ljudske priče i reciklirani tekstovi za potrebe lokalnih konkursa za sufinansiranje, navodi za VOICE dr Stefan Janjić, asistent na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i istraživač u Novosadskoj novinarskoj školi.

On naglašava da takvi portal zapravo zloupotrebljavaju ideju lokalnog novinarstva.

– Publika im ukaže inicijalno poverenje jer želi da bude informisana o dešavanjima u svom mestu, o problemima i potencijalnim rešenjima, a naposletku se sve u najboljem slučaju svodi na promo-objave, a u najgorem na predatorske kampanje protiv neistomišljenika ili političkih protivnika vlasti, rekao je Janjić za VOICE.

Do urušavanja lokalne medijske scene u Srbiji, dovela je katastrofalna privatizacija medija, smatra Norbert Šinković, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), a bez kvalitetne medijske scene u zajednici, naglašava on, nema ni demokratije.

– Veliki problem lokalnih medija je nedostupnost informacija, odnosno lokalne institucije im često ne daju informacije, zatim ih diskriminišu samo zato što se ne slažu sa uređivačkom politikom tih medija. Tu su naravno i pretnje kako kroz onlajn društvene mreže, tako i uživo. Ali mislim da je najznačajniji problem taj što je mali broj profesionalnih novinara koji želi da radi na lokalnim temama, pa  je samim tim i kapacitet tih medija ugrožen i sužen, kaže Šinković.

NDNV se, kao krovna medijska organizacija u Vojvodini, ponajviše bavi lokalnim medijima. Šinković ističe da oni već godinama rade na rešenjima kako bi poboljšali lokalnu medijsku scenu u pokrajini. Dodaje i da je NDNV upućen u sve probleme sa kojima se suočavaju lokalni mediji u Vojvodini i ističe da su oni “višeslojni”, navodi se u tekstu.

Ceo članak pročitajte ovde: U Vojvodini 70 odsto portala u službi propagande vlasti

Izvor: voice.org.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име