Obnovljene spomen biste trojici Bečejaca
Obnovljene spomen biste trojici Bečejaca

Zahvaljujući saradnji Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i opštine Bečej, počelo je da se ispunjava obećanje da će se obnoviti oskrnavljena spomen obeležja iz NOR-a.

Ovih dana su na postamentima postavljene spomen biste Šamu Mihalja u centru Novog sela, odnosno Nestora Džilitova, Nađ Ištvana i Slavka Simina na trougaonoj površini raskrsnice Zmaj Jovine i Matije Gupca ulica.

-Ovo je prva faza uređenja spomen obeležja iz Drugog svetskog rata. Druga je kompleksnija. Planiramo da se uradi i vrati na postament bista Zdravka Gložanskog u Dositejevij ulici ispred Osnovne škole koja nosi njegovo ime i da se rekonstruiše spomen obeležje „Zid smrti“ u centru grada, gde su 11. novembra 1941. i 20. januara 1942. godine izvršena streljanja ukupno 23 rodoljuba. Na tom prostoru će se izraditi i prilazi spomen obeležju iz Ulice Uroša Predića, rekao nam je član Opštinskog veća u Bečeju zadužen za omladinu, sport, turizam i odnose s javnošću Dane Mandić.

Za postavljanje četiri bronzane biste, koje su svojevremeno odneli vandali, Pokrajinski zavod je izdvojio 770.000, a opština Bečej 120.000 dinara. Podsećanja radi, pomenuti Pokrajinski zavod i opština Bečej imaju dobru saradnju na očuvanju spomenika kulture u našem najvećem potiskom gradu. Između ostalog,  rekonstruisan je spomenik Kralju Petru Karađorđeviću, koji od oktobra 2018. godine u novom sjaju podseća na vreme iz Prvog svetskog rata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име