Sektor za reviziju budžeta lokalnih vlasti Državne revizorske institucije u lokalnim samoupravama širom Srbije ima mnogo posla, a u njihovim izveštajima se beleže brojne nepravilnosti u poslovanju i finansijama gradova i opština.

To sve neretko rezultira prekršajnim i krivičnim prijavama koje protiv odgovornih lica podnose državni revizori, a pored toga, epilog je i inicijativa za smenu. Državni revizori su za sedam godina, koliko postoji sektor za lokalne samouprave, imali dve inicijative za smenu predsednika opština, ali ih odbornici, uprkos nalazima stručnjaka, nisu smenili.

Među ključnim problemima u trošenju lokalnih finansija i poslovanju gradova i opština, jeste to što se prihodi ne prikupljaju na sveobuhvatan i odgovoran način, kao i to što sistem internih kontrola u jedinicama lokalnih samouprava ne funkcioniše na odgovarajući način i ne donosi adekvatne rezultate.

O ključnim problemima u radu lokalnih samouprava, kao i o ciljevima državne revizije, razgovarali smo sa rukovodiocem Sektora za reviziju budžeta lokalnih vlasti u Državnoj revizorskoj insituciji Duškom Pejovićem.

Vrhovni državni revizor Pejović je učesnicima seminara „Novinari protiv korupcije: Osnaživanje pripadnika profesionalnih novinarskih udruženja za delotvorniji antikorupcijski aktivizam“ predstavio nadležnosti DRI, njenu ulogu u javnim finansijama, ali i dao smernice kako čitati izveštaje državnih revizora.

Pogledajte TV emisiju sa vrhovnim državnim revizorom Duškom Pejovićem.

Medijski sadržaj je nastao u okviru projekta „Novinari protiv korupcije: Osnaživanje pripadnika profesionalnih novinarskih udruženja za delotvorniji antikorupcijski aktivizam“ koji sufinansira Ministarstvo kulutre i informisanja Republike Srbije, a realizuje Bečejsko udruženje mladih.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име