Ivan Vukašinović i Nikola Kovačev, učenici 4. razreda Tehničke škole u Bečeju, sa nepunih 19 godina, dobrovoljno su dali krv već dva puta.

 

Dva prijatelja iz školske klupe kažu da se posle davanja dragocene tečnosti osećaju odlično, jer su učinili plemenitu stvar. Prvi humani gest ove vrste dva osamnaestogodišnjaka učinila su jesenas tokom školske akcije.

Da se i dalje odaziva ovakvim događajima Kovačeva, inače sportistu, navodi boravak dva puta u bolnici za kratko vreme zbog operacije.

– Tokom boravka u bolnici zbog operacije noge video sam kako nedostatak krvi jeste ozbiljna stvar. Zbog toga sam rešio da dam svoj doprinos, jer, osim što je to plemeniti čin, posle se osećam odlično, navodi Kovačev.

U porodici Vukašinović mladi Ivan nije jedini davalac krvi. On je drugi put humani gest učinio na akciji davanja krvi organizovanoj u sredu 2. aprila.

– Kod mene se to tradicionalno radi. I otac i majka su davaoci godinama, s tim da je otac redovni davalac. Nisam hteo da prekidam tu tradiciju naročito kada sam saznao da sam nulta krvna grupa, odnosno univerzalni davalac, te da mogu svima da pomognem na ovaj način, objašnjava mladić čiji je hobi, inače, fotografija.

Međutim, Ivan i Nikola, kako navode, nisu jedini mladi koji se odazivaju organizovanim dobrovoljnim davanjima, jer su i njihovi vršnjaci često deo akcija ovog tipa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име