Sa otvaranja Be:femona | Foto: D. Rauški

U toku je treći dan festivala monodrame „Be:femon“, koji se po osmi put organizuje u bečejskom Gradskom pozorištu. Publika je do sada pogledala ukupno tri monodrame, a ocene publike su izuzetno visoke, primećuju organizatori.

Posetioci „Be:femona“ su do sada pogledali monodrame „Sve je do nas“, u izvođenju Emira Hadžihafizbegovića, i predstave gostiju iz Hrvatske „Školjka šumi“ i „Mistero Buffo“. Organizatori kažu da su prezadovoljni dosadašnjim tokom festivala, posebno odzivom publike, uprkos aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

– Sudeći prema reakcijama publike nakon otvaranja i razgovora sa glumicom Svetlanom Bojković, možemo da kažemo da su posetioci zadovoljni ovogodišnjim izdanjem „Be:femona“, a i ocene publike to potvrđuju, kaže direktor Gradskog pozorišta Bečej Zdravko Petrović.

Direktor pozorišta Zdravko Petrović na otvaranju festivala

Prema ocenama publike, na polovini festivala, svakako prednjači monodrama „Mistero Buffo“ glumca Dražena Šivaka sa ocenom 4,92, dok su odmah nakon nje sa sličnim prosekom predstave „Sve je do nas“ (4,66), i „Školjka šumi“ glumice Maruške Aras sa ocenom 4,63.

– Za današnju monodramu na mađarskom jeziku „Klamm háborúja“ ili „Klamov rat“, koju od 17 sati izvodi glumac Laslo Šandor, rasprodate su karte za dozvoljenu trećinu sale, dok za monodramu „Nadežda Petrović“ od 20 sati posetioci još uvek mogu da kupe kartu. Ovom prilikom bih želeo da se zahvalim profesorkama mađarskog jezika koje dovode učenike na večerašnju predstavu. Nažalost, interesovanje u srpskim srednjoškolskim odeljenjima za festival je izostalo, kaže Petrović.

Prema rečima stručnog žirija koji čine Dušanka Glid Stojanović, Tamara Krcunović i Marta Bereš, sinoćne dve predstave iz Zagreba i Zadra zasigurno su festival podigle za lestvicu više, sa čim se slaže i publika.

– Uprkos svemu, festival je posećen čak više nego prethodnih godina, što je neka vrsta fenomena. Ipak, mnogo mi je drago da su razum i ljubav prema pozorištu pobedili strah, zaključuje Petrović.

U subotu, 24. oktobra, posetioci će moći, od 20 sati, da pogledaju i poslednju monodramu na ovogodišnjem festivalu. U pitanju je predstava „Nana“ koju izvodi glumica Milena Božić, a nakon koje će stručni žiri proglasiti pobednika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име